Podere Le Ripi, Lupi e Sirene Brunello di Montalcino

In het glas ontvouwen zich aardse en florale aroma's, aangevuld met intense fruittonen van kers en aardbei met een frisse hint van groene kruiden. Het mondgevoel is soepel, maar kent tevens een aangename structuur en stevig karakter. Het harmonieuze smaakpalet geeft rijkelijk fruit, dat wordt ondersteund door een vleugje hartigheid en mineraliteit. Het behoud van frisheid draagt bij aan de goede balans. De wijn rijpt 4 jaar in eikenhouten vaten, waarna nog 1 jaar in cementen tanks én 1 jaar op fles alvorens hij op de markt wordt gebracht.

Lees meer

96
91
Podere Le Ripi, Lupi e Sirene Brunello di Montalcino

104.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
96
91

Omschrijving

“A while ago, in 1984, I fell in love with Montalcino. I am a nature photographer and these landscapes – as our poet Ungaretti would say – “flooded me with the light of the immense” and simply stole my soul: I needed to have a house there.” Hier begon de zoektocht naar een droomhuis in Momntalcino van Francesco Illy, lid van de befaamde Illy koffie en espresso familie. Destijds had Illy niet de ambitie om wijnmaker te worden. Hoewel hij een groot wijnliefhebber was, achtte hij zichzelf te oud om als nieuweling de wijnwereld nog in te stappen. 

De zoektocht duurde ruim 10 jaar, waarbij hij uiteindelijk terecht kwam bij een huis op een prachtig gelegen stuk land te midden van het UNESCO wereld erfgoed gebied “Orsia Valley”. Het was er vrijwel onbewoond tot Illy er in 1998 kwam wonen en zijn domein Podere Le Ripi stichtte. In het gebied van 133 hectare kom je naast wijngaarden ook zeer diverse bosrijke stukken en 400 jaar oude olijvenbomen tegen. Deze diversiteit sluit mooi aan bij de biologische, en sinds 2010 zelfs volledig biodynamische werkwijze van het domein. De wijngaarden liggen verdeeld over het oostelijke en westelijke deel van Montalcino, allebei met geheel eigen bodem karakteristieken. 

Op bepaalde stukken staan de wijnstokken staan zeer dicht op elkaar aangeplant. Een keuze van Illy die zeker niet door iedereen werd begrepen en door zijn adviseurs sterk werd afgeraden, maar onmiskenbaar zijn vruchten afwerpt. Het dwingt de wortels, met succes, in relatief korte tijd diep de grond in te gaan om aan voldoende voeding te komen om te kunnen overleven. Hierdoor wordt de voeding verrijkt door de diversiteit van de verschillende grondlagen. Een eigenzinnige wijnmaker die samen met hoofd wijnmaker Sebastian Nasello en de rest van zijn team fenomenaal werk verzet in Montalcino.

Details

Bodemsoort: Klei en kalksteen 
Zuurtegraad: 6,5 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2022
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2031
Type wijn: Rode Wijn
Land: Italië
Regio: Toscane
Substreek: Montalcino
Smaak: Kruidig en Intens
Jaargang: 2015
Druivensoort met percentage: Sangiovese 100%
Restsuikers: 1,2 gr/l
Serveertemperatuur: 16°
Alcohol: 13,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Fermentatie en schilweking in open houten vaten voor 25 dagen. De wijn rijpt 48 maanden in grote houten vaten daarna 12 maanden in cementen tanks en 12 maanden op fles.

Scores

96
Robert Parker
91
Decanter
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80