Bodegas Exopto, La Mimbrera Graciano Tinto

La Mimbrera is een speciale wijn voor Bodegas Exopto, aangezien hij gemaakt wordt van druiven van de eerste wijngaard die het huis heeft aangeplant in Ábalos. Het doel was om een wijn te maken van 100% gracianodruiven van een wijngaard op 450 meter hoogte. Het resultaat is een donkerpaarse wijn met een kruidige neus met Mediterraanse kruiden, hooi, vijgen, peper en een vleug blauwe bessen. In de smaak is de wijn zijdezacht en elegant, kruidig en verrassend fris in de afdronk.

Lees meer

9
Bodegas Exopto, La Mimbrera Graciano Tinto

32.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

Exopto betekent in het Latijn "naar verlangen" of "sterk verlangen". Het is de droom van de Fransman Tom Puyaubert en zijn familie om wijnen te maken waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Tom verhuisde in 2000 van Frankrijk naar Rioja nadat hij verliefd was geworden op de regio en werkte daar als vertegenwoordiger van de Franse vatenmaker Saury.

Rioja is een wijnregio met twee gezichten. Enerzijds zijn er de bekende wijnhuizen die in de late 19e eeuw zijn opgericht en een traditioneel vinificatiemodel volgen, geleerd van de wijnmakers uit Bordeaux die naar Rioja kwamen na de druifluisplaag in Bordeaux. Anderzijds was er vóór die tijd een ander model in Rioja, waarbij druiventelers en wijnmakers op kleine familieboerderijen werkten met natuurlijke wijnbereiding en nadruk op terroir. Tom wilde met Exopto een project starten dat beide modellen op een unieke manier combineert.

De familie bezit 16 hectare wijngaarden verspreid over verschillende terroir-specifieke subzones van Rioja, met wijngaarden van 30 tot 90 jaar oud. Ze bewerken alle wijngaarden met de hand en met behulp van paarden, vooral voor de topwijn Exopto. Een deel van de wijngaarden bevindt zich in het dorp Abalos, waar Tempranillo gedijt op kalkrijke bodems. De overige wijngaarden liggen in Rioja Baja, waar ze oude Garnacha- en Graciano-druivenstokken hebben op arme zandgronden met een hoge ligging.

Deze wijnen worden gekenmerkt door elegantie, frisheid en een subtiele concentratie van fruit. Door het combineren van de twee Rioja-modellen, waarbij elke wijn één druivensoort benadrukt, brengt Exopto beide werelden van Rioja samen en dit leidt tot een resultaat dat meer is dan de som der delen.

Details

Bodemsoort: Kalksteen en klei, 450m hoogte
Zuurtegraad: 6,25 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2023
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2029
Type wijn: Rode Wijn
Land: Spanje
Regio: Rioja
Substreek: Álava
Smaak: Kruidig en Intens
Jaargang: 2021
Druivensoort met percentage: Graciano 100%
Serveertemperatuur: 16
Alcohol: 13
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Fermentatie vindt plaats op hout, op 22 graden.
Houtopvoeding: 18 maanden op oud Frans hout (600L)

Scores

9
Harold Hamersma Lees meer over deze bodegas en hun 'Franse slag' bij de witte El Bernate en de rode Bozeto en Horizonte. Bij deze: pure graciano, welbeschouwd de oorspronkelijke riojadruif. In dit geval ook nog eens afkomstig uit de eerste wijngaard die het huis heeft aangeplant in Ábalos. Hoogte: 450 meter boven zeespiegel.

Is overigens niet de makkelijkste druif. Ziektegevoelig en met lage opbrengsten. Bovendien treffen we in zijn eisenpakket van koele, wat vochtige plekken aan om te mogen groeien. En graag op kleiachtige, kalkrijke grond. Pakt erg fijn uit. De geur van violen, fluwelen mondgevoel, ronde tannines. Heel spicy en aromatisch. Gedroogde pruimen, thee, hooi, zwarte bessen, vijgen en een drupje drop.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80