Château Haut-Bailly, Cru Classé de Graves

Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Haut-Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances. Een kanjer om lang te bewaren.

Lees meer

95
97
98
96
Château Haut-Bailly, Cru Classé de Graves

127.00

Deze wijn is beschikbaar rond juni 2026

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
95
97
98
96

Omschrijving

Haut-Bailly is in topvorm! Dit wijnhuis verricht wonderen als het gaat om evenwicht. Evenwicht in kracht en finesse, body en elegantie, structuur en charme. De wijnen staan bekend om hun intense kleur, complexe, geraffineerde smaakpaletten en krachtige body waarin frisheid en mineraliteit een belangrijke rol spelen. De zachte tannines zijn van uitzonderlijke kwaliteit, waarbij fruit en hout hand in hand gaan. Dit leidt tot lange, complexe finales zoals we deze niet vaak tegenkomen. De grand vin van Haut-Bailly staat op de hoogste trede van de ladder en behoort tot de Cru Classés van Graves.

De 30 hectare wijngaard die dit wijndomein bezit binnen de appellatie Pessac-Léognan zijn in de afgelopen 400 jaar niet veranderd. Het château zelf werd in de 19e eeuw gebouwd door Alcide Bellot des Minières, die in dezelfde tijd hard streed om zijn wijnstokken te beschermen tegen de gevreesde druifluis Phylloxera. In 1955 wordt Haut-Bailly overgenomen door Daniel Sanders, een fervent wijnhandelaar. Met de heraanplant van bepaalde wijnstokken en een verbouwing van de wijnkelder blaast hij het wijnhuis nieuw leven in. Later draagt hij het stokje over aan zijn gepassioneerde zoon Jean Sanders. In 1998 neemt de Amerikaanse bankier Robert G. Wilmers, ook wel ‘Bob’ genaamd, het domein over. Hij vertrouwt het management toe aan Véronique Sanders, kleindochter van Jean, samen met topœnoloog Gabriel Vialard. Bob overleed in 2017, waarna zijn zoon Chris aan het roer kwam te staan en dit nog altijd doet. 

Haut-Bailly maakt uit respect voor het milieu geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds 2002 worden de wijnstokken zogenaamd omhoog geleid, waardoor er een groter oppervlak aan bladeren ontstaat die de druiven beschermen tegen invloeden van buitenaf. Oogsten gebeurt uitsluitend met de hand, waarbij strenge kwaliteitsselecties plaatsvinden. De druiven van de verschillende percelen worden apart gevinifieerd, waarbij de alcoholische vergisting plaatsvindt op roestvrijstalen of betonnen tanks. De malolactische omzetting gebeurt deels in deze zelfde tanks en deels op zogeheten ‘barriques’. Tot slot wordt de grand vin 16 tot 18 maanden opgevoed op barriques (waarvan 50% tot 65% nieuw hout) en de second vin zo’n 12 maanden.

Kortom: Haut-Bailly heeft alles in huis om grootse wijnen te produceren. Van een subliem terroir tot de ‘savoir-faire’ van het team: dat is het geheim van dit prachtige wijnhuis.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Franc 4%, Cabernet Sauvignon 58%, Merlot 34%, Petit Verdot 4%
Regio: Bordeaux
Substreek: Pessac-Leognan
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2023
Landbouw: Biodynamisch
Alcohol: 12,5
Drinkbaar vanaf: 2028
Houdbaar t/m: 2048
Oogst: Handmatig

Scores

95
Robert Parker A blend of 58% Cabernet Sauvignon (harvested from the 20th to the 29th of September), 34% Merlot, 4% Cabernet Franc and 4% Petit Verdot, the 2023 Haut-Bailly offers up aromas of mulberries, cassis, dark wild berries, pencil lead, licorice and spices, followed by a medium to full-bodied, concentrated and rich palate that is both layered and seamless, its deep mid-palate animated by lively acids, concluding with long, mineral, penetrating finish. Although it displays a darker, more brooding profile character than in previous years, it remains highly representative of its terroir and will benefit from some patience. It's being matured in 50% new oak.
97
Vinous The 2023 Haut-Bailly was picked from September 11 to 29 at 40.5hL/ha. It is being raised in 50% new oak for a planned 14 months, plus another three in vats. Véronique Sanders told me that there is 6% vin de presse in the blend this year. This has a beguiling bouquet that instantly switches on a metaphorical neon sign that announces you are in the presence of a very serious wine. Extremely pure and delineated, the nose presents aromas of blackberry mixed with wild strawberry, cedar and light sous-bois. It's much more classical in style compared to the 2022. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins that frame the blackberry, raspberry, cedar and graphite-infused fruit. It boasts more grip and persistency on the finish than its peers, with a residual subtle pinch of black pepper. This ranks as one of the standout wines in Pessac-Léognan, perhaps in Bordeaux itself. Outstanding.
98
James Suckling I am thinking about the purity of fruit here, with blackcurrants, cassis and lead pencil. There's an underlying character of mineral and flint. The palate is dense, focused and precise, with very fine tannins that are ultra-fine and layered and go vertically down the palate. Everything is in the right place. So much polish and a svelte nature. Then hints of hazelnut and walnut to the refined texture. Sophisticated. 58% cabernet sauvignon, 34% merlot, 4% cabernet franc and 4% petit verdot.
96
Decanter Such pretty aromatics, gorgeous florally on the nose - roses and peonies, blackcurrant leaf, cranberries and cherries with some plum and black chocolate too. Soft and smooth, sumptuous like Haut-Bailly usually is. Juicy and plump for the vintage, it keeps its defined frame thanks to fine tannins with slightly sharp edges but it also has some softness with ripe fruit and lots of freshness. This is a real success, slightly hot on the finish and a little toasted but this has finesse and complexity with layered of flavour and texture. Stylish and confident. 3.75ph. 6% press wine. 55% grand vin production. Ageing 14-15 months, 50% new oak. 4% Petit Verdot completes the blend.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80