Château Pavie Macquin, 1er Grand Cru Classé
94
96
99
96
Print deze pagina
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
94
96
99
96
Omschrijving
De wijngaard van Château Pavie-Macquin is een Grand Cru Classé gelegen op het bekende kalksteenplateau, naast de Mondot berg. De 14,5 hectare tellende wijngaard kent voor een groot deel wijnstokken van meer dan 60 jaar oud. Al sinds 1986 wordt er in de wijngaard volledig biodynamisch gewerkt: iets wat destijds nieuw was voor Bordeaux.
Bij Château Pavie-Macquin zijn ze altijd op zoek naar balans en perfectie. Zo wordt in de wijngaard gewerkt met respect voor het bodemleven, beheersen ze de opbrengsten, selecteren ze de gezonde en rijpe druiven, doen ze de vinificatie met hele trossen, hanteren ze een subtiele extractie door nauwgezet onderdompelen van de hoed, werken ze met lange inweektijden en rijping sur lie.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 17%, Cabernet Sauvignon 1%, Merlot 82% |
Regio: | Bordeaux |
Substreek: | Saint-Émilion |
Smaak: | Rood Fruit en Fluweel Zacht |
Jaargang: | 2023 |
Alcohol: | 14,2 |
Drinkbaar vanaf: | 2030 |
Houdbaar t/m: | 2046 |
Oogst: | Handmatig |
Houtopvoeding: | 16-20 maanden op barriques waarvan 50% nieuw |
Scores
94
Robert Parker Aromas of sweet raspberries, cherries and plums mingle with notions of licorice and creamy new oak, introducing the 2023 Pavie Macquin, a medium to full-bodied, layered and concentrated wine with a deep core of fruit, tangy acids and powdery tannins. As higher density plantings on the plateau with superior vine genetics start to enter into production, and as the south of the property is restructured, this estate's tannins are becoming more refined, even if the very low pH of 3.35 still tends to foreground the wine's structure.
96
Vinous The 2023 Pavie Macquin is one of the stars of the vintage. An exceptional, vibrant wine, Pavie Macquin dazzles from start to finish. Seamless tannins wrap around a core of inky red/purplish fruit, lavender, mint, spice and blood orange, all framed by bright, salivating acids. The transition toward higher-density vineyards and greater freshness is paying huge dividends. This is a stellar effort from the château and long-time consultant Stephane Derenoncourt, who has kept Pavie Macquin as one of just a handful of estates he personally follows these days. In a word: Brilliant! Tasted two times. 2030-2053
99
James Suckling This is a twitchy, lively red with brambleberry, black olive and a real sense of limestone. The tannins are very well integrated. Lots of energy. Medium body. Extremely long. Very cool, fine wine from this estate in this year. 3.35 pH. 14.2% alcohol. 82% merlot, 17% cabernet franc and 1% cabernet sauvignon. Best ever?
96
Decanter Super fragranced on the nose, really floral and evocative with heady aromas - expressive, ripe and sweet fruit elements too. Super high acidity on the palate, but actually this really works with a soft chalky, powdery bite to the tannins. It’s touching on lean, more straight and less concentrated than Larcis Ducasse at this point. The focus here is the fun, lifted side. So precise, finessed, and detailed with layers of fine tannins, bright fruit and tons of energy yet still with concentration and firm red summer berry fruit. I love it.