Château Rieussec, 1er Cru Classé

De absolute top na het vermaarde Château d'Yquem. Rieussec heeft de status van 1e Grand Cru 1855. De wijn heeft een geweldige concentratie en complexiteit. Heerlijk sappig citrusfruit, honing eneen florale toets met een lichte houttoon en die schitterend omfloerste hint van botrytis. Ondanks het alcoholpercentage van 14% is Rieussec altijd lichtvoetig in de basis maar zinderend in de mond. Rieussec is eigendom van Les Domaines Barons de Rothschild. Sinds 2019 heeft de wijn een nieuwe look, vanwege de transitie naar duurzamere wijnbouw. De fles is gemaakt van 95% recyclebaar glas en wordt geleverd met een kurk die er na het openen opgezet kan worden. Het etiket kan na gebruik eenvoudig verwijderd worden, waarmee de fles een tweede leven krijgt als karaf of vaas.

Lees meer

95
96
Château Rieussec, 1er Cru Classé

135.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
95
96

Omschrijving

Het landgoed Rieussec was in de 18e eeuw eigendom van de monniken van Carmes de Langon. Na de Franse revolutie werden kerkelijke eigendommen in beslag genomen door de staat en geveild. Rond 1790 werd Rieussec op deze manier gekocht door Dhr. Marheilhac, die op dat moment ook de eigenaar was van Château La Louvière in Léognan. In 1984 werd Rieussec gekocht door Domaines Barons de Rothschild, de eigenaren van Château Lafite Rothschild. 

De Rothschilds investeerden in 1989 in een nieuwe kelder en streefden naar een hogere kwaliteit door een betere selectie van de druiven, wat ook leidde tot een lagere productie in de jaren negentig. Een van de meer recente erkenningen voor kwaliteit was toen Château Rieussec 2001 in 2004 werd verkozen tot Wine Spectator's Wine of the Year.De wijngaarden van Château Rieussec beslaan 93 hectare en grenzen aan die van Château d'Yquem in het westen. 

Ze zijn beplant met 90% sémillon, 7% sauvignon blanc en 3% muscadelle. Er worden vier wijnen geproduceerd, waarvan drie van de appellatie Sauternes: 1er Cru Classé Château Rieussec, de tweede wijn Carmes de Rieussec en Château de Cosse. Château Rieussec rijpt 16 tot 26 maanden op vat, afhankelijk van het oogstjaar, waarbij doorgaans 55% nieuwe vaten worden gebruikt. De gemiddelde totale productie is ongeveer 10.000 kisten per jaar, waarvan ongeveer 6.000 kisten Château Rieussec.

Details

Type wijn: Dessert - Zoet
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Muscadelle 2%, Sauvignon Blanc 9%, Sémillon 89%
Regio: Bordeaux
Substreek: Sauternes
Smaak: Zoet
Jaargang: 2019
Alcohol: 14
Drinkbaar vanaf: 2024
Houdbaar t/m: 2040
Oogst: Handmatig
Restsuikers: 119 g/l

Scores

95
Robert Parker
96
Decanter
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80