Domaine Bonneau du Martray, Corton-Charlemagne Grand Cru

Bonneau du Martray bezit enkel Grand Cru wijngaarden. Ieder perceel heeft zijn eigen identiteit. Alles wordt apart gevinifieerd en geproefd en later zorgvuldig bjj elkaar gebracht. Enorme concentratie en gelaagdheid met tonen van perzik, acacia honing, rijp geel fruit en hazelnoten. Kortom een zeer grote wijn!

Lees meer

Niet voor export

91
94
94
Domaine Bonneau du Martray, Corton-Charlemagne Grand Cru

455.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Niet voor export

91
94
94

Omschrijving

Corton-Charlemagne behoort tot de meest begeerde witte wijnen ter wereld. De Corton-heuvel domineert het gebied rond de gemeenten Pernand-Vergelesses en Aloxe-Corton. De heuvel ontleent haar naam aan keizer Charlemagne (768-814 BC) die de eerste chardonnay-stokken hier aanplantte. Domaine Bonneau du Martray bezit ruim 30% van deze prestigieuze wijngaarden die tevens de beste wijngaarden van de gehele Corton-heuvel zijn. De wijngaarden liggen op een helling van ruim 23% uniek ten opzichte van de zon waardoor de druiven optimaal rijpen. 

Na een succesvolle carrière als architect in Parijs, wat duidelijk te zien is in de door hem zelf ontworpen kelders, was het moment daar voor Jean-Charles le Bault de la Morinière om het familiedomein te gaan leiden. Jean-Charles legde zich direct toe op nog strengere selectie, wat resulteerde in een lager rendement en daardoor nog hogere kwaliteit en intensiteit van zijn excellente wijnen. Na altijd in de familie te zijn gebleven, werd het domein in 2017 verkocht aan de Amerikaanse zakenman Stanley Kroenke, eigenaar van het cultdomein Screaming Eagle in Californië.

Opvoeding geschiedt op fust gedurende 1,5 jaar. De fijne nerf van het fust en de gedoseerde toasting ervan, waarvan 1/3 nieuw is, resulteert in een prachtige integratie van de houttonen in de wijn. 

De totale oppervlakte van het Domaine bedraagt 9,5 ha beplant met chardonnay in Corton-Charlemagne en 1,5 ha beplant met pinot noir in Corton. Het unieke van de Corton-heuvel is dat alle wijngaarden de hoogste status bezitten, die van Grand Cru. Het Domaine werkt biologisch-biodynamisch.
Quotes van internationaal vermaarde wijnschrijvers: Clive Coates: 'one of the very greatest in all Burgundy'. Hugh Johnson: 'exceptionally fine and great quality and consistant over many vintages'.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Chardonnay 100%
Regio: Bourgogne
Substreek: Corton-Charlemagne
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2011
Alcohol: 13,5
Serveertemperatuur: 10˚
Drinkbaar vanaf: 2019
Houdbaar t/m: 2029
Oogst: Handmatig
Bodemsoort: Klei, mergel, leem en kalksteen
Restsuikers: 1,2 gr/l
Zuurtegraad: 4,7 gr/l
Vinificatie: Na de pluk worden de druiven zacht gekneusd. Fermentatie en rijping in nieuwe en gebruikte Frans eiken vaten. Daarna worden de verschillende percelen geblend. Lichte filtering.

Scores

91
Robert Parker
94
Vinous
94
Decanter
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80