Daniel Bouland behoort tot het selecte gezelschap van rising stars in de Beaujolais. Zijn als weergaloos mooi omschreven Morgon - geroemd om het 'old school' wijnmaken - is gemaakt van met de hand geoogste druiven van zeer oude gamay-stokken in lieux-dits als Douby, Côte de Py en Les Delys. Deze laatste wijngaard werd al in 1926 aangeplant.
Daniel nam het familiedomein over in de jaren 80 en bewerkt inmiddels zo'n negen hectare in Morgon, Chiroubles en Côte de Brouilly. Zijn aanpak is compromisloos traditioneel: hij werkt met hele trossen, vergist natuurlijk (twee weken) en rijpt zijn wijnen tot negen maanden op betonnen cuves of grote foudres. Sulfiet voegt hij pas ná de malolactische vergisting toe, in minimale dosering. Er wordt niet gefilterd, en hout wordt vermeden - want "de druif is het ruwe materiaal".
Het resultaat? Beaujolais in zijn puurste, meest energieke vorm. Geen cosmetica, maar terroirgedreven wijnen met structuur, spanning en bewaarpotentieel. Bouland adviseert dan ook om zijn wijnen minstens vijf jaar op te leggen om hun diepgang en minerale gelaagdheid volledig te laten spreken.
Robert Parker's Wine Advocate noemt hem een van de meest intellectuele wijnmakers van de streek, met een scherp oog voor structuur en precisie in plaats van uitbundigheid. Zijn wijnen tonen helder fruit, fijne zuren en een fraai samenspel van tannine en terroir. La Revue du Vin de France prijst hem om zijn vier decennia aan de top van de Beaujolais.
Nu Daniel zijn pensioengerechtigde leeftijd nadert, hopen we dat zijn dochter Mélanie met dezelfde toewijding en stijl het stokje overneemt.