Domaine Pataille, Aligoté

Pataille is, samen met andere vooraanstaande wijnmakers als Pierre De Benoist (Domaine de Villaine), een gepassioneerd lid van de 'Aligoteurs'. Een groep bestaande uit Franse wijnmakers en liefhebbers die wereldwijd hun waardering voor de charmes van de druivenvariëteit Aligoté uitdragen. Deze wijn kent een natuurlijke stijl waarin de expressie vanhet terroir duidelijk naar voren komt. De druiven komen voor 60% van percelen in Champ Forey waar de bodem voornamelijk bestaat uit kalksteen en kiezels. De overige 40% van de druiven worden verbouwd op percelen in Auvonnes, op een bodem van mergel en klei. Een volle, rijkelijke doch frisse wijn. Tonen van fris fruit, zoals citrus en appel. De fermentatie vindt gedeeltelijk plaats op roestvrijstaal, maar grotendeels in oude houten vaten. Pataille werkt met een minimaal gebruik van sulfiet.

Lees meer

Domaine Pataille, Aligoté

23.20

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Omschrijving

Een van de weinige plaatsen in de Côte de Nuits waar je nog goede wijngaarden kunt pachten is Marsannay. Dat was het grote geluk voor de jonge Sylvain Pataille die zo zonder grote middelen maar met veel talent en toewijding zijn droom kon waarmaken om een Bourgogne-domein te stichten. Van één hectare die hij kon huren in 1999 is het domein nu uitgebreid naar 14 hectare. Sylvain zette zijn wijndorp eigenhandig op de kaart met de oprichting van Domaine Sylvain Pataille in 2001. Hij komt niet uit een echte wijnmakersfamilie. 

Echter bezat zijn opa 0,2 ha voor eigen gebruik en Sylvain was daar vaak tussen de wijnstokken te vinden. Op zijn 14e ging hij naar de wijnschool in Beaune en studeerde als oenoloog af aan de Universiteit van Bordeaux. Sylvain Pataille werd 'oenologue-conseil' voor een aantal topdomeinen maar wilde vooral “iets” voor zichzelf. ‘’Ik ben geboren om wijn te maken. Als je wijn voor anderen maakt wordt het nooit van jou’’, aldus Sylvain. Met zijn eigen domein waar hij volledig overschakelde naar biodynamische wijnbouw kon hij dan ook zijn droom waarmaken. 

Ondanks zijn technische bagage gaat hij vooral intuïtief te werk in de kelder. Per wijngaard varieert het percentage 'vendange entière' (niet ontsteelde trossen) en ook het percentage nieuw eiken voor de élevage. Door zo weinig mogelijk interventie (biodynamische wijnbouw, geen chaptalisatie, natuurlijke gisten, zachte extractie) en heel veel respect voor het terroir resulteert dit in Bourgognes met klasse, verfijning en diepte. 

Geen moderne stijl, geen oude stijl maar simpelweg tijdloze elegantie die nog altijd op zo weinig plekken ter wereld met eenzelfde precisie en intensiteit kan worden gemaakt als in de Côte de Nuits. Zijn wijnen zijn puur, vol vitaliteit en zoals het toonaangevende wijnmagazine Decanter schrijft: 'terroir-driven en very impressive.' De Bruijn Wijnkopers mag deze supergetalenteerde wijnmaker exclusief vertegenwoordigen op de Nederlandse markt.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Aligoté 100%
Regio: Bourgogne
Substreek: Bourgogne
Smaak: Droog en Fris
Jaargang: 2021
Landbouw: Biodynamisch
Alcohol: 12
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2027
Oogst: Handmatig
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80