Domaine Pataille, Marsannay Rouge "L'Ancestrale"

Een hele grote wijn uit Marsannay. De druiven zijn afkomstig van 80 jaar oude stokken. Het rendement is dan ook niet hoog; 20 hl/ha. Voor de vergisting van de druiven gebruikt Sylvain Pataille hele trossen. De wijn rijpt na de vergisting nog 2 jaar op het vat, waarvan de helft nieuw hout. In de geur stevig en zoetig rood fruit, maar ook kersen en pruimen. In de smaak een mooie frisheid en een ongekende complexiteit.

Lees meer

93+
92
Domaine Pataille, Marsannay Rouge "L'Ancestrale"

99.75

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
93+
92

Omschrijving

Een van de weinige plaatsen in de Côte de Nuits waar je nog goede wijngaarden kunt pachten is Marsannay. Dat was het grote geluk voor de jonge Sylvain Pataille die zo zonder grote middelen maar met veel talent en toewijding zijn droom kon waarmaken om een Bourgogne-domein te stichten. Van één hectare die hij kon huren in 1999 is het domein nu uitgebreid naar 14 hectare. Sylvain zette zijn wijndorp eigenhandig op de kaart met de oprichting van Domaine Sylvain Pataille in 2001. Hij komt niet uit een echte wijnmakersfamilie. 

Echter bezat zijn opa 0,2 ha voor eigen gebruik en Sylvain was daar vaak tussen de wijnstokken te vinden. Op zijn 14e ging hij naar de wijnschool in Beaune en studeerde als oenoloog af aan de Universiteit van Bordeaux. Sylvain Pataille werd 'oenologue-conseil' voor een aantal topdomeinen maar wilde vooral “iets” voor zichzelf. ‘’Ik ben geboren om wijn te maken. Als je wijn voor anderen maakt wordt het nooit van jou’’, aldus Sylvain. Met zijn eigen domein waar hij volledig overschakelde naar biodynamische wijnbouw kon hij dan ook zijn droom waarmaken. 

Ondanks zijn technische bagage gaat hij vooral intuïtief te werk in de kelder. Per wijngaard varieert het percentage 'vendange entière' (niet ontsteelde trossen) en ook het percentage nieuw eiken voor de élevage. Door zo weinig mogelijk interventie (biodynamische wijnbouw, geen chaptalisatie, natuurlijke gisten, zachte extractie) en heel veel respect voor het terroir resulteert dit in Bourgognes met klasse, verfijning en diepte. 

Geen moderne stijl, geen oude stijl maar simpelweg tijdloze elegantie die nog altijd op zo weinig plekken ter wereld met eenzelfde precisie en intensiteit kan worden gemaakt als in de Côte de Nuits. Zijn wijnen zijn puur, vol vitaliteit en zoals het toonaangevende wijnmagazine Decanter schrijft: 'terroir-driven en very impressive.' De Bruijn Wijnkopers mag deze supergetalenteerde wijnmaker exclusief vertegenwoordigen op de Nederlandse markt.

Details

Drinkbaar vanaf: 2020
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2029
Type wijn: Rode Wijn
Land: Frankrijk
Regio: Bourgogne
Substreek: Marsannay
Landbouw: Biodynamisch
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2017
Druivensoort met percentage: Pinot Noir 100%
Alcohol: 13
Oogst: Handmatig

Scores

93+
Robert Parker From Pataille's oldest vines in the lieux-dits of Clos du Roy, Clémengeot and Les Ouzeloy comes the 2017 Marsannay L'Ancestrale, a brilliant effort that unwinds in the glass with aromas of raspberries, plums and cherries mingled with hints of smoked meats, orange rind and rich soil tones. Medium to full-bodied, deep and multidimensional, with a concentrated core of fruit framed by a muscular chassis of powdery tannin, this will need and reward some bottle age.
92
Vinous The 2017 Marsannay L'Ancestrale, which was due to be racked soon to take off some of the lees, has a perfumed bouquet of raspberry, black currant and wild hedgerow, all well defined. The palate is medium-bodied with fine, crisp, crunchy red berry fruit, and quite saline in the mouth, with a tang of brine toward the finish. This is often one of my favorite Marsannays, and the 2017 is no different. Superb. (91-93)
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80