Domaine Trapet Père & Fils, Chambertin Grand Cru
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
Omschrijving
Domaine Trapet werd opgericht in 1870. Inmiddels telt dit familiebedrijf zes generaties wijnmakers en hebben ze ruim 18,5 hectare aan wijngaard in bezit. Deze wijngaarden bevinden zich allen in Gevrey-Chambertin en Marsannay, met uitzondering van de recentelijk toegevoegde 2,10 hectare in de Côte de Beaune. Domaine Trapet heeft in totaal vier hectare wijngaard op drie van de negen Grand Cru percelen in Gevrey-Chambertin: Chambertin, Chapelle-Chambertin en Latricières-Chambertin.
Vandaag de dag wordt het domein gerund door Jean-Louis Trapet, die op een bijna filosofische wijze spreekt over zijn wijnen. Hij was dan ook degene die eind jaren ’90 besloot te experimenteren met biodynamische wijnbouw. Sinds 1997 werkt het gehele domein biodynamisch, wat uiteindelijk resulteerde in het certificaat van Biodyvin en Demeter. Volgens Jean-Louis Trapet is dit enerzijds een antwoord op de huidige klimaatverandering, maar sluit het ook aan bij zijn filosofie om de druiven ‘te begeleiden, maar nooit te forceren’.
Trapet maakt een toegankelijke stijl wijn met een sprekend karakter. Complex en verfijnd met een bewonderenswaardig lange afdronk. De balans tussen het fruit, mineraliteit, frisse zuren en zachte tannines is iets wat niet snel meer vergeten wordt. Trapet slaagt erin het terroir te laten spreken, waarbij al zijn wijnen stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Een waar genot!
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Pinot Noir 100% |
Regio: | Bourgogne |
Substreek: | Gevrey Chambertin |
Smaak: | Rood Fruit en Fluweel Zacht |
Jaargang: | 2019 |
Landbouw: | Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 13 |
Serveertemperatuur: | 16° |
Drinkbaar vanaf: | 2023 |
Houdbaar t/m: | 2042 |
Oogst: | Handmatig |
Bodemsoort: | Kalksteen, klei en mergel |
Vinificatie: | 2/3 hele trossen fermentatie, 1/3 ontsteeld. Koude inweking van 5 a 7 dagen. De druiven worden voorzichtig gekneusd. Fermentatie in grote open tanks met natuurlijke gisten. De wijn rijpt 18 mnd in 40% nieuwe barrique. |