Château du Moulin-à-Vent 100 jaar
We vieren het honderdjarige bestaan van Château du Moulin-à-Vent!
100-jarig bestaan
100 jaar geleden, op 17 april 1924, werd de Appellation d'Origine (AO) Moulin-à-Vent opgericht door wijnboeren uit Romanèche en Thorins, om te voorkomen dat wijnboeren ten onrechte wijn uitbrachten onder deze veelgevraagde namen. Het Château is vernoemd naar de karakteristieke molen uit 1550 die nog steeds op het land siert.
Net als prestigieuze benamingen zoals 'Musigny' en 'Chambertin', heeft Moulin-à-Vent zijn reputatie van uitmuntende kwaliteit behouden, en wordt het zelfs hoger aangeslagen dan sommige Grand Crus uit Bourgogne. Het Château du Moulin-à-Vent viert deze mijlpaal door een eeuw van toewijding aan traditie en terroir te eren,
Château du Moulin-à-Vent beschikt over wijngaarden waarvan 80% het potentieel heeft om als 1er cru geclassificeerd te worden, met 8 lieu-dits van de 14 geselecteerden.
Focus op details
Het combineren van kwalitatieve productie met een milieubewuste benadering, wordt als cruciaal gezien bij Château du Moulin-à-vent. Hun unieke locatie in Moulin-à-Vent versterkt het begrip van geologische en klimatologische factoren, wat de technische keuzes ten goede komt. De wijnstokken worden volgens biologische en biodynamische principes geteeld en zijn ze voortdurend bezig met het experimenteren met snoei- en bodemverbeteringstechnieken.
De planten worden zelf gekweekt, door middel van massale selectie en kiezen zorgvuldig onderstokken uit die bestand zijn tegen klimaatstressoren. Dit draagt bij aan een harmonieuze rijping en de duurzaamheid van de wijnstokken. Dit helpt ook om de genetische diversiteit van de Gamay-druivensoort te behouden en aan te passen aan de huidige klimaatveranderingen. Ondanks de vroege oogstperiode behoudt de Gamay-druif zijn frisheid en finesse, waardoor het de titel “Koning” van Moulin-à-Vent meer dan terecht draagt. Het streven naar biologische landbouw is gericht op het beschermen van zowel de mensen die op het landgoed werken als het omliggende ecosysteem.
Prachtige scores van wine professionals
Château Du Moulin-à-Vent heeft een prachtige verzameling van verschillende grote scores. Zo schreef Victoria Daska van Decanter: "A bold and powerful Moulin-à-Vent with spicy, ripe black cherry, wild bramble and smoky aromas. Deep, plush, defined dark fruit on the palate with firm tannins that grip, yet balanced with a refreshing, juicy quality. Finishes with a stony, savoury, earthy intensity. From 35-year-old vines grown at the foot of the famous windmill on granite soils. Hand-harvested grapes underwent a pre-fermentation cold soak, and it was then aged 30% in French oak barrels." Ze gaf deze wijn, de Champ de Cour, Moulin-à-Vent, 2020, een mooie score van 93 punten.
Daarnaast genoot Andy Howard MW van een intrigerende verticale proeverij van het vernieuwde Château du Moulin-à-Vent, die de reputatie van Moulin-à-Vent als een van de beste Crus du Beaujolais bevestigde. Wijnen uit 1996 en 1976 werden geproefd en beoordeeld. Zo gaf Howard de Château du Moulin-à-Vent, Le Château du Moulin-à-Vent 1976 een mooie score van 94: "A remarkable wine and great example of the ageing potential for the best wines from this appellation. So fresh. It seems almost impossible that this is almost 50 years old! Cool, leafy nose, redcurrant fruit. Lightly spiced and with lingering, fresh acidity to finish. Delicate athereal."
- Andy Howard MW