Hoe weet ik welke wijn binnen mijn smaakprofiel past?

Als u een wijn gaat kopen, heeft u al vaak een aantal selectiecriteria in gedachten. Wordt het wit, rood, rosé of misschien wel mousserende wijn? Wat is het druivenras, wat mag de wijn kosten, wat is de gelegenheid en in welke mate spreekt het etiket ons aan? Laten we bij het begin binnen.

Het druivenras

Een druivenras is een van de uitgangspunten om voor een wijn te kiezen. Toch kunnen wijnen van één type druivenras heel verschillend uitpakken. Dit komt door de manier waarop het vinificatieproces wordt uitgevoerd en de herkomst van de druiven is ook van grote invloed.

De herkomst en het wijnhuis


Druivenrassen staan vaak op de plek aangeplant waar ze het beste tot uiting komen. Niet voor niets staat de Rhône bekend om syrah en viognier, is de Bourgogne het thuisland van pinot noir en chardonnay, terwijl in Duitsland riesling de koningin is. Op de juiste plek geven ze een uitdrukking van het terroir en zijn ze daarom heel geliefd. De wijze waarop een wijnhuis of wijnmaker de wijn maakt kan dan voor een heel ander profiel zorgen. Wij geven u graag het juiste advies om de perfecte wijn te selecteren.

Uw smaakprofiel

Uw keuze kunt u heel goed baseren op het smaakprofiel van een wijn. Bij wijnomschrijvingen worden vaak termen gebruikt als fruittype, body, structuur, specerijen, mineraliteit, complexiteit, maar ook tonen van hout en vanille. Bij een goede omschrijving kunt u dan al filteren op smaakbeleving en inschatten of dit een wijn is waarnaar u op zoek bent.
https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/het-proeven-van-wijn/hoe-weet-ik-welke-wijn-binnen-mijn-smaakprofiel-past
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80