Château Haut-Bailly, Cru Classé de Graves Magnum

Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Haut Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances. Een kanjer om lang te bewaren.

Lees meer

1,5 liter
98
98
Château Haut-Bailly, Cru Classé de Graves Magnum

317.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
1,5 liter
98
98

Omschrijving

Haut-Bailly is in topvorm! Dit wijnhuis verricht wonderen als het gaat om evenwicht. Evenwicht in kracht en finesse, body en elegantie, structuur en charme. De wijnen staan bekend om hun intense kleur, complexe, geraffineerde smaakpaletten en krachtige body waarin frisheid en mineraliteit een belangrijke rol spelen. De zachte tannines zijn van uitzonderlijke kwaliteit, waarbij fruit en hout hand in hand gaan. Dit leidt tot lange, complexe finales zoals we deze niet vaak tegenkomen. De grand vin van Haut-Bailly staat op de hoogste trede van de ladder en behoort tot de Cru Classés van Graves.

De 30 hectare wijngaard die dit wijndomein bezit binnen de appellatie Pessac-Léognan zijn in de afgelopen 400 jaar niet veranderd. Het château zelf werd in de 19e eeuw gebouwd door Alcide Bellot des Minières, die in dezelfde tijd hard streed om zijn wijnstokken te beschermen tegen de gevreesde druifluis Phylloxera. In 1955 wordt Haut-Bailly overgenomen door Daniel Sanders, een fervent wijnhandelaar. Met de heraanplant van bepaalde wijnstokken en een verbouwing van de wijnkelder blaast hij het wijnhuis nieuw leven in. Later draagt hij het stokje over aan zijn gepassioneerde zoon Jean Sanders. In 1998 neemt de Amerikaanse bankier Robert G. Wilmers, ook wel ‘Bob’ genaamd, het domein over. Hij vertrouwt het management toe aan Véronique Sanders, kleindochter van Jean, samen met topœnoloog Gabriel Vialard. Bob overleed in 2017, waarna zijn zoon Chris aan het roer kwam te staan en dit nog altijd doet. 

Haut-Bailly maakt uit respect voor het milieu geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Sinds 2002 worden de wijnstokken zogenaamd omhoog geleid, waardoor er een groter oppervlak aan bladeren ontstaat die de druiven beschermen tegen invloeden van buitenaf. Oogsten gebeurt uitsluitend met de hand, waarbij strenge kwaliteitsselecties plaatsvinden. De druiven van de verschillende percelen worden apart gevinifieerd, waarbij de alcoholische vergisting plaatsvindt op roestvrijstalen of betonnen tanks. De malolactische omzetting gebeurt deels in deze zelfde tanks en deels op zogeheten ‘barriques’. Tot slot wordt de grand vin 16 tot 18 maanden opgevoed op barriques (waarvan 50% tot 65% nieuw hout) en de second vin zo’n 12 maanden.

Kortom: Haut-Bailly heeft alles in huis om grootse wijnen te produceren. Van een subliem terroir tot de ‘savoir-faire’ van het team: dat is het geheim van dit prachtige wijnhuis.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Magnum (1,5 liter)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%
Regio: Bordeaux
Substreek: Pessac-Leognan
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2016
Alcohol: 12,5
Drinkbaar vanaf: 2021
Houdbaar t/m: 2042
Oogst: Handmatig

Scores

98
Robert Parker The 2016 Haut-Bailly is medium to deep garnet-purple in color. The nose opens with beautiful floral notes of violets and lavender accented with earthy notions and sparks of crushed rocks over a core of kirsch, cassis and wild blueberries. Full-bodied, rich and seductive, it has layer upon layer of red, black and blue fruits intermingled with earth and mineral hints leading to a very long, perfumed finish.
98
Decanter Still extremely knitted down, pretty closed at the four year point as you would expect in a vintage that has such walls, floors, ceiling and buttressing. The tannins are very much present but even now they are confident without being intrusive, and the future potential is singing. There are traces of gunsmoke, suggesting even after four years in bottle we are still very much in the reductive phase, so don't drink this for at least another five years. But wow is it going to be good. Blend completed by 3% Cabernet Franc.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80