Clos Fourtet, 1er Grand Cru Classé
91
92+
Print deze pagina
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
91
92+
Omschrijving
Clos Fourtet dankt zijn reputatie aan de families Rulleau en De Carle, heren van Figeac, die in de 18e eeuw in bezit kwamen van deze wijngaarden met een bijzondere natuurlijke drainage. In 2001 kwam Fourtet in het bezit van de familie Cuvelier die met veel passie en investeringen de status van Fourtet als 1e Grand Cru Classé hoog hielden. Deze nobele 1e Grand Cru Classé ligt bovenop het plateau van Saint-Émilion, recht tegenover de grote kerk, bijna in het historische hart van het eeuwenoude stadje. De kelders van de ommuurde wijngaarden (de Clos) bestaan uit maar liefst drie etages in de grotten uitgehouwen gangen, bijna net zo indrukwekkend als de wijn. Fourtet gebruikt 60 tot 80% nieuwe fusten en maakt steeds meer gebruik van de principes van biodynamische wijnbouw. De wijn kenmerkt zich door een toets van mineraliteit verpakt in rijp, rijk en flamboyant fruit met aroma's van specerijen en drop. In 1991 zijn de wijngaarden herbeplant, de verwachting is dan ook dat de wijn alleen maar beter wordt naarmate de wijnstokken ouder worden.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 5%, Merlot 85% |
Regio: | Bordeaux |
Substreek: | Saint-Emilion, Saint-Émilion |
Smaak: | Rood Fruit en Fluweel Zacht |
Jaargang: | 2013 |
Alcohol: | 13 |
Drinkbaar vanaf: | 2017 |
Houdbaar t/m: | 2029 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
91
Robert Parker The Clos Fourtet has a well-defined, mineral driven bouquet that is reserved at first, but unfolds in the glass - always a good sign at this stage. The palate is medium-bodied with ripe blackberry and raspberry fruit, tensile tannins with a punchy finish. This is one of the better Saint Emilion wines in 2013, no doubt.
92+
Vinous The 2013 Clos Fourtet opens with beguiling aromatics. Smoke, slate and new leather meld into a core of dark fruit as this sumptuous St. Emilion opens up in the glass. One of the richer, more resonant wines of the vintage, the Clos Fourtet impresses for its volume and pure breadth. The perfumed, limestone-inflected finish is distinctly Burgundian in its essence. The 2013 finishes with notable sweetness and density for the year. There is a lot to like here. Sadly, production is down 50%. The blend is 88% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon and 5% Cabernet Franc. Tasted two times.