Domaine Trapet Père & Fils, Gevrey-Chambertin Cuvée 1859

Cuvée 1859 van domaine Trapet is een zogeheten ‘cuvée hommage’, om de aankoop van het eerste perceel van familie Trapet in 1859, te eren. Het idee kwam van Pierre en Louis, de zesde generatie wijnmakers, om in 2019 een speciale cuvée te ontwikkelen ter ere van de 160e ‘Trapet-verjaardag’ van dit perceel. Vóór 2019 maakten de druiven hiervan nog onderdeel uit van hun cuvée Ostrea, maar sindsdien is het perceel geïsoleerd en wordt het apart gevinifieerd voor Cuvée 1859. Blijkbaar beviel dit zo goed dat deze wijn tot nu toe elk jaar opnieuw is verschenen. Een charmante, levendige en bovenal geconcentreerde wijn vol rood fruit en zachte tannines. Een prachtig voorbeeld van een wijn waarin het terroir alle ruimte krijgt om te spreken.

Lees meer

Domaine Trapet Père & Fils, Gevrey-Chambertin Cuvée 1859

125.45

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Omschrijving

Domaine Trapet werd opgericht in 1870. Inmiddels telt dit familiebedrijf zes generaties wijnmakers en hebben ze ruim 18,5 hectare aan wijngaard in bezit. Deze wijngaarden bevinden zich allen in Gevrey-Chambertin en Marsannay, met uitzondering van de recentelijk toegevoegde 2,10 hectare in de Côte de Beaune. Domaine Trapet heeft in totaal vier hectare wijngaard op drie van de negen Grand Cru percelen in Gevrey-Chambertin: Chambertin, Chapelle-Chambertin en Latricières-Chambertin.

Vandaag de dag wordt het domein gerund door Jean-Louis Trapet, die op een bijna filosofische wijze spreekt over zijn wijnen. Hij was dan ook degene die eind jaren ’90 besloot te experimenteren met biodynamische wijnbouw. Sinds 1997 werkt het gehele domein biodynamisch, wat uiteindelijk resulteerde in het certificaat van Biodyvin en Demeter. Volgens Jean-Louis Trapet is dit enerzijds een antwoord op de huidige klimaatverandering, maar sluit het ook aan bij zijn filosofie om de druiven ‘te begeleiden, maar nooit te forceren’.

Trapet maakt een toegankelijke stijl wijn met een sprekend karakter. Complex en verfijnd met een bewonderenswaardig lange afdronk. De balans tussen het fruit, mineraliteit, frisse zuren en zachte tannines is iets wat niet snel meer vergeten wordt. Trapet slaagt erin het terroir te laten spreken, waarbij al zijn wijnen stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Een waar genot!

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Pinot Noir 100%
Regio: Bourgogne
Substreek: Gevrey Chambertin
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2019
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 13
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2035
Oogst: Handmatig
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80