Estévez Bodegas y Viñedos, Versos de Valtuille Paraje La Vitoriana

La Vitoriana wordt beschouwd als de mooiste cru van Valtuille en is een van de oudste wijngaarden van het dorp. De stokken zijn gemiddeld 95 jaar oud en de wijngaard is zo'n vier hectare groot. Dit alles levert een frisse, serieuze en elegante wijn op van 85% mencía, aangevuld met alicante bosuchet en palomino. De wijn heeft een prachtige structuur, rijkgevuld met kersen, soepele tanninesen een lange, levendige afdronk met rood fruit. Er worden maar 600 flessen van deze wijn geproduceerd.

Lees meer

95
9+
Estévez Bodegas y Viñedos, Versos de Valtuille Paraje La Vitoriana

47.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
95
9+

Omschrijving

De Estévez-familie verzorgt al generaties lang wijngaarden in het prachtige wijnbouwgebied van Valtuille de Abajo, een klein gebied in Villafranca del Bierzo. Met behulp van de nieuwste technologieën streven ze ernaar om karaktervolle wijnen te maken, waarbij ze gebruikmaken van stokken die vaak al honderden jaren oud zijn.

De huidige eigenaar, Helios Estévez, is een bijzonder persoon met een opmerkelijke geschiedenis. Zijn overgrootvader, Ramón, verwierf stap voor stap de wijngaarden van geld dat hij verdiende in Brazilië. Helios’ vader, Antonio, werkte al op de wijngaard voordat hij tijdens de burgeroorlog verbannen werd. Deze wijngaard vormt nu het kloppende hart van de familiewijnmakerij.

In dit avontuur wordt Helios vergezeld door zijn vier kinderen, aan wie hij zijn liefde voor El Bierzo heeft doorgegeven. Sinds 2020 is César Márquez, een vooraanstaande wijnmaker en lid van de beroemde Pérez-familie uit Bierzo, toegetreden tot het team. Deze toevoeging van expertise verrijkt de wijnproductie en brengt een nieuwe dynamiek in  de eeuwenoude familietraditie van de Estévez-wijngaarden. Samen spannen ze zich in om voortreffelijke wijnen te creëren die de rijke geschiedenis en de unieke eigenschappen van het land weerspiegelen.

Details

Bodemsoort: Kleibodem met kwarts, gemiddeld 95 jaar oud.
Drinkbaar vanaf: 2023
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2030
Type wijn: Rode Wijn
Land: Spanje
Regio: Bierzo
Substreek: Bierzo
Smaak: Licht en Fruitig
Jaargang: 2021
Druivensoort met percentage: Alicante Bouschet 10%, Mencía 85%, Palomino 5%
Serveertemperatuur: 16-18°
Alcohol: 13,5
Oogst: Handmatig

Scores

95
Robert Parker The 2021 Valtuille La Vitoriana comes from a plot in one of the oldest and north-facing parts of the village, centenary vines with the Mencía-based classical field blend of the zone on clay soils. It fermented in two 1,000-liter vats with 15% full clusters and indigenous yeasts and matured in two well-seasoned 500-liter French oak barrels. It has 13.5% alcohol and integrated acidity, nicely balanced and elegant. It has an impressive nose of violets and is very perfumed, showy and extroverted, with the coolness of a north-facing plot in the vineyard. But it's also serious and proportioned, very clean and harmonious. It's medium-bodied and really fine-boned. This is my favorite here today. Only 900 bottles were filled in February 2023.
9+
Harold Hamersma Aan La Vitoriana de victorie. In het gebied Valtuille (hartje Villafranca del Bierzo), en naar verluidt de mooiste 'cru' tevens de oudste wijngaard, met mencíastokken van bijna 100 jaar.

Maar de oudjes doen het nog best, al heeft wijnmaker César Márquez er voor gekozen om hun rood de wijde wereld in te sturen met de steun van nog twee stokken: die van alicante bouschet en palomino. Om zo extra liters te krijgen? Welnee, de opbrengst van de in totaal vier hectaren die hij tot zijn beschikking heeft, bedraagt niet meer 600 flessen. En daar moet de hele wereld het dan mee doen.

Dat wordt dringen. Diepgaande, aardse, grote bierzo. oude stokken die nog lang niet aan hun pension toe zijn. Wie dit kan leveren, mag boven de honderd worden. Rode wijn drinken helpt daarbij, al zijn er inmiddels partijen die anders willen laten geloven. Fraaie, uitbalanceerde rode met meer diepgang dan het sappige fluweel dat de regio gewoonlijk biedt. Ingekapselde herfstzon, kersen van de bakplaat, paddenstoelen langs het pad, de laatste rijpe bramen, de aanblik van een echte open haard (en dus niet zo eentje die je met een afstandsbediening tot vlammen zet). 
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80