Estévez Bodegas y Viñedos, Versos de Valtuille Paraje Rapolao

Rapolao is de koelste wijngaard van het dorp Valtuille en wordt zeer goed gewaardeerd. De mencía-druiven rijpen hier langzaam, wat de aromatische ontwikkeling ten goede komt. De wijn heeft een mooi pepertje, cassis, florale tonen, grafiet en lichte aardse tonen op de achtergrond. In de mond is de wijn medium-bodied met een goede structuur en tonen van kruiden en rood fruit. De wijn is elegant en komt het beste tot zijn recht na karafferen.

Lees meer

94
9+
Estévez Bodegas y Viñedos, Versos de Valtuille Paraje Rapolao

30.50

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
94
9+

Omschrijving

De Estévez-familie verzorgt al generaties lang wijngaarden in het prachtige wijnbouwgebied van Valtuille de Abajo, een klein gebied in Villafranca del Bierzo. Met behulp van de nieuwste technologieën streven ze ernaar om karaktervolle wijnen te maken, waarbij ze gebruikmaken van stokken die vaak al honderden jaren oud zijn.

De huidige eigenaar, Helios Estévez, is een bijzonder persoon met een opmerkelijke geschiedenis. Zijn overgrootvader, Ramón, verwierf stap voor stap de wijngaarden van geld dat hij verdiende in Brazilië. Helios’ vader, Antonio, werkte al op de wijngaard voordat hij tijdens de burgeroorlog verbannen werd. Deze wijngaard vormt nu het kloppende hart van de familiewijnmakerij.

In dit avontuur wordt Helios vergezeld door zijn vier kinderen, aan wie hij zijn liefde voor El Bierzo heeft doorgegeven. Sinds 2020 is César Márquez, een vooraanstaande wijnmaker en lid van de beroemde Pérez-familie uit Bierzo, toegetreden tot het team. Deze toevoeging van expertise verrijkt de wijnproductie en brengt een nieuwe dynamiek in  de eeuwenoude familietraditie van de Estévez-wijngaarden. Samen spannen ze zich in om voortreffelijke wijnen te creëren die de rijke geschiedenis en de unieke eigenschappen van het land weerspiegelen.

Details

Bodemsoort: Rode klei met een hoog gehalte ijzer. Gemiddeld 90 jaar oud, 570m hoogte.
Drinkbaar vanaf: 2023
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2028
Type wijn: Rode Wijn
Land: Spanje
Regio: Bierzo
Substreek: Bierzo
Smaak: Licht en Fruitig
Jaargang: 2021
Druivensoort met percentage: Mencía 100%
Serveertemperatuur: 16-18°
Alcohol: 13,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Open rvs tanks van 1000 liter zonder temperatuurcontrole, malo en rijping op houten vaten van 500 L.

Scores

94
Robert Parker The Estévez family has produced another bottling of one of the most famous places in the village of Valtuille, the 2021 Valtuille El Rapolao. It's a single-vineyard red from one of the coolest places in the village, a site with a high content of iron and organic matter in the soils planted over a century ago. It fermented in two 1,000-liter bins with 100% full clusters and indigenous yeasts and matured in two well-seasoned and neutral 500-liter French oak barrels. It has contained ripeness and alcohol (13.1%). All the single-vineyard bottlings except El Rapolao come from their own family vineyards; but they don't have properties here, and they wanted to produce a wine from this cru and sourced some grapes from a local grower. 1,100 bottles were filled in February 2023.
9+
Harold Hamersma Rapolao is de koelste wijngaard in het dorp Valtuille. Mencía rijpt daar lekker langzaam. Gaat 'm in dit geval wel erg goed af. Diepgaande, aardse, grote bierzo. Cassis, zwarte bessen, rijpe kersen, kolengruis, potloodslijpsel, balsamicoazijn en weldadige tannines. Zie ook de overige wijnen van Estévez.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80