Podere Le Ripi, Amore e Magia Brunello di Montalcino

Een zeer levendige Brunello di Montalcino, waarin alles klopt. Een stevig karakter, maar met een zijdezacht mondgevoel, rijpe tannines en rijkelijk fruit. Sappige kersen, frambozen, bessen en pruimen, een subtiele hint van specerijen en wat geroosterde tonen. De wijn rijpt gedurende 36 maanden in grote vaten, gevolgd door 8 maanden op cementen tanks en nog eens 12 maanden op de fles.Ontving de volle 100 (!) punten van het culinaire (wijn)magazine Falstaff.

Lees meer

94
90
Podere Le Ripi, Amore e Magia Brunello di Montalcino

90.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
94
90

Omschrijving

“A while ago, in 1984, I fell in love with Montalcino. I am a nature photographer and these landscapes – as our poet Ungaretti would say – “flooded me with the light of the immense” and simply stole my soul: I needed to have a house there.” Hier begon de zoektocht naar een droomhuis in Momntalcino van Francesco Illy, lid van de befaamde Illy koffie en espresso familie. Destijds had Illy niet de ambitie om wijnmaker te worden. Hoewel hij een groot wijnliefhebber was, achtte hij zichzelf te oud om als nieuweling de wijnwereld nog in te stappen. 

De zoektocht duurde ruim 10 jaar, waarbij hij uiteindelijk terecht kwam bij een huis op een prachtig gelegen stuk land te midden van het UNESCO wereld erfgoed gebied “Orsia Valley”. Het was er vrijwel onbewoond tot Illy er in 1998 kwam wonen en zijn domein Podere Le Ripi stichtte. In het gebied van 133 hectare kom je naast wijngaarden ook zeer diverse bosrijke stukken en 400 jaar oude olijvenbomen tegen. Deze diversiteit sluit mooi aan bij de biologische, en sinds 2010 zelfs volledig biodynamische werkwijze van het domein. De wijngaarden liggen verdeeld over het oostelijke en westelijke deel van Montalcino, allebei met geheel eigen bodem karakteristieken. 

Op bepaalde stukken staan de wijnstokken staan zeer dicht op elkaar aangeplant. Een keuze van Illy die zeker niet door iedereen werd begrepen en door zijn adviseurs sterk werd afgeraden, maar onmiskenbaar zijn vruchten afwerpt. Het dwingt de wortels, met succes, in relatief korte tijd diep de grond in te gaan om aan voldoende voeding te komen om te kunnen overleven. Hierdoor wordt de voeding verrijkt door de diversiteit van de verschillende grondlagen. Een eigenzinnige wijnmaker die samen met hoofd wijnmaker Sebastian Nasello en de rest van zijn team fenomenaal werk verzet in Montalcino.

Details

Bodemsoort: Klei en kalksteen
Drinkbaar vanaf: 2020
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2032
Type wijn: Rode Wijn
Land: Italië
Regio: Toscane
Substreek: Montalcino
Smaak: Zwart Fruit en Rijk
Jaargang: 2015
Druivensoort met percentage: Sangiovese 100%
Serveertemperatuur: 16°
Alcohol: 14,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Fermentatie in open houten vaten voor 50 dagen, inclusief deels rondpompen van de wijn. De wijn rijpt minimaal 24 maanden in grote houten vaten en 18 maanden in cementen vaten.

Scores

94
Robert Parker
90
Decanter
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80