Poderi e Cantine Oddero, Barolo Vignarionda Riserva

Nog een prachtig voorbeeld van een bijzondere Barolo, deze Vignarionda Riserva. Gemaakt van druiven afkomstig van druivenstokken waarvan de oudste naar alle waarschijnlijkheid zijn aangeplant in 1972, voordat het domein in handen was van de familie Oddero. De familie produceert deze wijn sinds 1985, wat begon met slechts enkele flessen. Gemiddeld worden er slechts 2.700 tot 3.000 flessen per jaar van deze bijzondere cuvée geproduceerd. De oogst en selectie van de druiven geschiedt volledig handmatig. De druiven worden gekneusd en vervolgens vergist. De wijn rijpt ongeveer 40 maanden lang op grote houten vaten en daarna nog een aantal jaar op fles in de geconditioneerde bewaarkelder van het domein. Deze wijn heeft een intense, diepe robijnrode kleur en een complexe neus van donker fruit, bramen, balsamico, tabak en kreupelhout. In de smaak maken vooral de tannines een verpletterende indruk met hun frisheid en complexiteit. Een juweel voor in de wijnkelder!

Lees meer

Niet voor export

95+
98
Poderi e Cantine Oddero, Barolo Vignarionda Riserva

218.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Niet voor export

95+
98

Omschrijving

De kelders van Oddero liggen in Frazione Santa Maria di La Morra, op terrassen met prachtig uitzicht over de heuvels van de Langhe. Het land, het terroir, de diepe wortels van de wijnstokken maar vooral de diepe wortels van de familie brengen ware meesterwerken voort. Oddero heeft een geschiedenis die met zekerheid herleid kan worden tot het jaar 1794. Tegenwoordig is de 7e generatie van de familie alweer werkzaam op het wijngoed. Isabella en Pietro, nicht en zoon van Mariacristina en haar vader Giacomo Oddero, zijn de dragende krachten van Oddero. 

Ieder met hun eigen taak, specialisme en waarde. Ze vertegenwoordigen een drieluik van verleden, heden en toekomst. Er zijn negen verschillende wijngaarden waar nebbiolo is aangeplant. 5 daarvan liggen in La Morra, het hart van de streek Barolo. De wijngaard Brunate is hier de echte uitblinker. Daarnaast liggen er 3 wijngaarden in Castiglione Falleto, waar Villero een niet te onderschatten cru vormt. De bodems hebben een sedimentaire en marien-alluviale oorsprong en zijn meer dan 7 miljoen jaar geleden ontstaan door terugtrekking van wateren van de Po-zee. Er zijn hier zeer veel diverse typen bodems, die alle bestaan uit een compositie van klei-kalksteen, mergel en zand.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Italië
Druivensoort met percentage: Nebbiolo 100%
Regio: Piemonte
Substreek: Barolo, Barolo
Smaak: Kruidig en Intens
Jaargang: 2017
Alcohol: 14,5
Drinkbaar vanaf: 2023
Houdbaar t/m: 2046
Oogst: Handmatig

Scores

95+
Vinous The 2017 Barolo Riserva Vigna Rionda is lovely, understated and very pretty. Sweet red cherry, kirsch, mint and orange peel emerge, but only with great reluctance. That's probably a good thing for its long-term aging prospects. Readers should not expect an easygoing Barolo by any means.
98
Decanter Maria Cristina Oddero owns 0.7ha in Vignarionda, one of the best MGAs in all of the Barolo denomination. The vines were planted in 1972, 1983 and 2007. This cru was not produced in the hot 2003 or the cool 1992, 1994 and 2002 vintages; it tends to suffer less in the hotter years, such as 2017. Aged in Austrian oak vessels for 40 months, the wine shines for its typical Vignarionda aromas of cinnamon, wild strawberry and watermelon, with earthy depth reminiscent of white truffle. The attack is firm, as expected from Serralunga, with incredible fruit concentration, weight and freshness. This powerful style is not lacking in grace, due to ripe, refined and condensed tannins, and a savoury finish.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80