Nyetimber, Cuvee 1086 White 2010 GB

Dit is met recht een exceptionele wijn. Deze wordt namelijk enkel gemaakt in uitzonderlijk goede jaren. De 1086-wijnen van Nyetimber zijn rijker aan textuur dan de andere cuvées van dit wijnhuis. 2010 kende een relatief droog voorjaar in West Sussex, gevolgd door een periode met meer neerslag in de nazomer. Desondanks waren dit de perfecte condities om de druiven langzaam en gelijkmatig te laten rijpen, resulterend in verfijnde aroma’s in de druiven. De frisse zuren houden de wijn perfect in balans en zorgen voor een fenomenale lengte. De 1086 Prestige Cuvee 2010 is gemaakt van van 45% Chardonnay, 44% Pinot Noir, aangevuld met 11% Pinot Meunier. Hij heeft een goudgele kleur en complexe aroma’s van onder andere fijn citrusfruit zoals grapefruit en volle smaken van nougat die in balans gehouden worden door de mineraliteit die de wijn met zich meebrengt. De delicate mousse maakt deze Prestige Cuvee compleet en zorgt dat deze perfect samengaat met visgerechten als kreeft, coquilles en oesters. Deze fles zit in een mooie geschenkverpakking.

Lees meer

Niet voor export

92
Nyetimber, Cuvee 1086 White 2010 GB

216.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Niet voor export

92

Omschrijving

Dit Engelse wijnhuis is al ruim 30 jaar een groot pionier op het gebied van Engelse mousserende wijnen. Gelegen in Sussex, ten zuiden van Londen, was destijds het eerste Engelse wijnhuis dat mousserende wijn maakte met als doel te concurreren met de beste mousserende wijnen ter wereld. De geschiedenis van het huis Nyetimber gaat terug naar 1086, waarin de Nitimbreha-vallei genoemd werd in het Domesday Book. Er wordt aangenomen dat de naam Nitimbreha verwijst naar een nieuw houten huis of mogelijk naar een kleine houtplantage. Ruim 900 jaar later, in 1988, werden de eerste wijnstokken aangeplant op het Estate. Er staan drie klassieke druivenrassen aangeplant die we eveneens in de Champagnestreek terugvinden: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. 

De wijngaarden zijn te vergelijken met ’s werelds beste wijngaarden voor mousserende wijn. De bodems vertonen veel overeenkomsten met die in de Champagnestreek: ze zijn erg kalkrijk en bevatten onder andere groen, maritiem zandsteen. Het relatief koele klimaat zorgt voor een langzame maar optimale rijping van de druiven met behoud van frisse zuren die onder andere zorgen voor finesse en complexiteit. 

Sinds 2006 is Eric Heerma de eigenaar van Nyetimber. Samen met hoofd wijnmaker Cherie Spriggs en haar man Brad Greatrix delen ze de zelfde visie op het maken van de beste Engelse mousserende wijnen. Alle wijnen van Nyetimber worden volgens de traditionele methode gemaakt, waarbij de tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en elke cuvée rijpt geruime tijd op de lies. Een wijnhuis dat absolute topwijnen voortbrengt die in geen enkel opzicht onderdoen voor de grootste mousserende wijnen ter wereld. Een ware ontdekking !

Details

Type wijn: Champagne - Mousserend
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Groot-Britannië
Druivensoort met percentage: Chardonnay 45%, Pinot Meunier 11%, Pinot Noir 44%
Regio: West Sussex
Smaak: Intens en Romig
Jaargang: 2010
Alcohol: 12
Drinkbaar vanaf: 2021
Houdbaar t/m: 2035
Oogst: Handmatig
Restsuikers: 9,7 g/l
Zuurtegraad: 7,8 g/l

Scores

92
Vinous
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80