21 augustus 2025
Nyetimber verwacht topkwaliteit voor oogstjaar 2025
Nu de Britse wijnoogst naar verwachting volgende maand begint, voorziet Nyetimber – een van de toonaangevende producenten van Engelse mousserende wijn – een uitzonderlijk oogstjaar 2025.
Na een zeer warme en zonnige lente in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door een hete en droge maand juni, waren de bloeiomstandigheden in Zuidoost-Engeland optimaal voor de wijnmakers in deze regio. Hoewel de komende weken nog cruciaal blijven voor het uiteindelijke kwaliteitsniveau van de Nyetimber-wijnen, is de verwachting positief; er wordt zelfs een vergelijking gemaakt met het recordjaar 2018, dat gekenmerkt werd door uitstekende rijpheid en goede opbrengst.
Volgens de huidige vooruitzichten is de kans groot dat 2025 een zogenoemd vintage year zal worden. Nyetimber produceert zeven stijlen mousserende wijn, waarvan vier met een jaargangsaanduiding. Dit jaar verwacht het domein een Blanc de Blancs (gemaakt van 100 procent Chardonnay), de Tillington Single Vineyard (de eerste single-vineyard wijn ooit uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk), en de 1086 by Nyetimber te kunnen maken. De 1086-cuvées waren de eerste prestige cuvées die ooit in het Verenigd Koninkrijk zijn gelanceerd en vormen Nyetimbers erkenning van een groot Engels oogstjaar – uitsluitend gemaakt van de beste percelen in jaren waarin de kwaliteit op het hoogste niveau ligt.
Wat betreft de hoeveelheid verwacht Nyetimber een bescheiden oogst, als gevolg van de koude en regenachtige zomer van 2024. Toch zal zelfs een bescheiden oogst naar verwachting nog steeds resulteren in ongeveer 1,6 tot 1,8 miljoen flessen mousserende wijn – bijna drie keer zoveel als de productie in 2015. Deze prognoses volgen op een recent rapport van WineGB, waaruit blijkt dat de verkoop van Engelse wijn in 2024 met 3 procent is gegroeid.
De oogst van 2025 bij Nyetimber zal naar verwachting over 5 à 6 weken beginnen. Deze zal worden geleid door hoofd wijnmaker Cherie Spriggs en senior wijnmaker Brad Greatrix, die beide al bijna twintig jaar leidinggeven aan het wijnmaakteam bij Nyetimber. De pluk zal 2 tot 3 weken duren met hulp van circa 400 seizoensplukkers, van wie velen vanuit het buitenland naar Engeland reizen om te helpen met de oogst.
Cherie Spriggs, hoofd wijnmaker bij Nyetimber, verklaarde: “Wij zijn voorzichtig optimistisch over wat de oogst van dit jaar zal brengen. De groeiomstandigheden waren uitzonderlijk gunstig en doen sterk denken aan 2018, dat voor ons een zeer succesvol oogstjaar was. 2025 lijkt zeker een prachtig vintage-jaar te kunnen worden, dus wij kijken ernaar uit om ieder perceel te verkennen en hopelijk uitzonderlijk potentieel te ontdekken.”
“Natuurlijk blijft hierbij wel de kanttekening dat wij hopen dat Moeder Natuur ons gunstig gezind blijft. Wij beschikken over een uitstekend klimaat voor de productie van mousserende wijn, maar het blijft soms onvoorspelbaar – dus wij lopen nooit te vroeg op de zaken vooruit.”


Nyetimber’s CEO en eigenaar, Eric Heerema, voegde daaraan toe: “De aanloop naar de Engelse druivenoogst is altijd een enigszins spannende periode; maar dit jaar hebben wij voldoende redenen om vertrouwen te hebben in de kwaliteit van onze druiven. Bij Nyetimber staat het produceren van mousserende wijnen van de allerhoogste kwaliteit altijd voorop, en het is bijzonder wanneer de omstandigheden ons in staat stellen ook onze jaargangscuvées te maken. Ik kijk ernaar uit om te proeven wat onze wijnmakers creëren.”
Nyetimber heeft dit jaar een indrukwekkend aantal onderscheidingen ontvangen. De 1086 by Nyetimber 2010 werd bekroond tot best scorende mousserende wijn wereldwijd én best scorende wijn overall tijdens de ‘Battle of the Bubbles’ op de London Wine Fair in juni 2025 (waarbij prestigieuze champagnes zoals Dom Pérignon en Krug werden verslagen). Hoofd wijnmaker Cherie Spriggs is bovendien opnieuw genomineerd voor de titel Sparkling Winemaker of the Year tijdens de International Wine Challenge – een titel die zij in 2018 al won als eerste vrouw én als eerste persoon buiten Champagne.
Als pionier was Nyetimber de eerste producent van Engelse mousserende wijn die exclusief de drie klassieke druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier aanplantte. Met elf wijngaarden, samen goed voor 425 hectare in West Sussex, Hampshire en Kent, worden alle Nyetimber-wijnen volledig gemaakt van druiven afkomstig uit de eigen wijngaarden. Hierdoor behoudt Nyetimber volledige controle over elke stap van het proces, van wijnstok tot fles.


Over Nyetimber
Al 37 jaar heeft Nyetimber één doel: het creëren van uitzonderlijke Engelse mousserende wijnen die kunnen wedijveren met de allerbeste ter wereld. Nyetimber was de eerste producent die exclusief Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier aanplantte. Inmiddels wordt het huis door velen beschouwd als de producent van de beste mousserende wijn van Engeland, gemaakt van druiven afkomstig van de eigen wijngaarden.
Eigenaar en CEO Eric Heerema verwierf Nyetimber in 2006 en is sindsdien de visionaire, drijvende kracht achter het domein. Hij werkt samen met hoofd wijnmaker Cherie Spriggs en senior wijnmaker Brad Greatrix aan wijnen van uitzonderlijke elegantie en kwaliteit, waarbij elke fles afkomstig is van eigen fruit. Cherie Spriggs werd in 2018 uitgeroepen tot Sparkling Winemaker of the Year bij de International Wine Challenge; zij was de eerste persoon buiten de Champagne die deze onderscheiding won en is nog altijd de enige vrouw die deze prestigieuze titel heeft ontvangen.
Nyetimber beschikt over elf wijngaarden (425 hectare) in West Sussex, Hampshire en Kent en wordt geschonken in enkele van de meest gerenommeerde restaurants in het Verenigd Koninkrijk, waaronder The Savoy, Scott’s Mayfair, The Ivy en The Social Company (de restaurants van Jason Atherton). Wereldwijd wordt Nyetimber geschonken in onder meer het Ritz-Carlton Berlin, Ciel Bleu in Amsterdam, Maaemo in Oslo, Frantzén in Stockholm, The Edition Tokyo en Jumeirah Zabeel Saray Dubai, naast vele andere topzaken.