
Nyetimber
Nyetimber is al ruim 30 jaar een pionier in Engelse mousserende wijnen. Gelegen in Sussex, ten zuiden van Londen, was dit het eerste Engelse wijnhuis dat mousserende wijn maakte met de ambitie te wedijveren met de beste ter wereld. De naam gaat terug tot 1086, toen de Nitimbreha-vallei genoemd werd in het Domesday Book. In 1988 werden de eerste wijnstokken aangeplant: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.
De 11 wijngaarden (425 hectare, waarvan 350 in productie) liggen verspreid over Hampshire, West Sussex en Kent. Alleen percelen met kalkrijke of zandsteenbodems worden gebruikt, vergelijkbaar met de Champagnestreek. Het koele klimaat zorgt voor een langzame rijping met behoud van frisse zuren, wat finesse en complexiteit garandeert.
Sinds 2006 is Eric Heerema de eigenaar van Nyetimber. Samen met hoofd wijnmaker Cherie Spriggs en haar man Brad Greatrix delen ze de zelfde visie op het maken van de beste Engelse mousserende wijnen. Alle wijnen van Nyetimber worden volgens de traditionele methode gemaakt, waarbij de tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en elke cuvée rijpt geruime tijd op de lies. Elke fles heeft een lotcode, waarmee op de website van Nyetimber de botteldatum en datum van dégorgement te vinden zijn.
Nyetimber behoort inmiddels tot de absolute wereldtop. Dat werd opnieuw bevestigd bij de International Wine Challenge, waar het huis in 2025 geschiedenis schreef: de Blanc de Blancs 2016 Magnum werd bekroond tot Champion Sparkling Wine (de eerste niet-Champagne ooit met deze titel) en hoofdwijnmaker Cherie Spriggs ontving voor de tweede keer de onderscheiding Sparkling Winemaker of the Year. Een uitzonderlijke erkenning die onderstreept dat Nyetimber in geen enkel opzicht onderdoet voor de grootste mousserende wijnen ter wereld.