Quinta de Vale de Pios, AsTourigas

Het rijpe bessen- en bramenfruit voert de boventoon, maar wordt bijgestaan door aangename florale tonen. De rijping heeft de wijn een prachtige complexiteit en gelaagdheid gegeven met aardse aroma’s en hartige tonen die zich langzaamaan ontvouwen.

Lees meer

9
Quinta de Vale de Pios, AsTourigas

42.50

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

Quinta de Vale de Pios ligt nog net binnen de Portugese grenzen. Het kleine huis waarborgt een prachtige filosofie waarbij traditie gekoesterd wordt en optimaal gebruikgemaakt wordt van vernieuwende vinificatietechnologie. Hiermee belasten ze het milieu zo weinig mogelijk en creëren ze fantastische wijnen. Wijnmaker Joaquim Almeida ging met een missie op zoek om het beste grondgebied te vinden voor zijn druiven en om zijn beoogde wijnstijl te kunnen bewerkstelligen. 

Het gebied vond hij kort bij Barca d’Alva, een dorpje net voor de grens van Spanje in het noorden van Portugal. Het zeer droge tot bijna woestijnachtige gebied benut optimaal de voordelen van de rivier de Douro. Deze zorgt voor een zeer groot verschil in dag- en nachttemperatuur, zodat de druiven de hitte van de dag goed kunnen verwerken in het rijpingsproces en de frisse zuren behouden. 

Joaquim vond een stuk land bestaande uit diverse typen bodems: leisteen, kwarts, schalie en zwart leisteen. De vinificatie in de kelder geniet optimaal van de dikke muren, deze waarborgen een zeer constante temperatuur in dit warme gebied. De wijnen krijgen veelal een opvoeding in nieuwe barriques van Frans eiken. De ferme Portugese tannines kunnen lang krachtig en fel aanhouden, de wijn rijpt totdat deze getemperd zijn en deze wijnen met het grootste plezier gedronken kunnen worden. 

 Quinta de Vale de Pios heeft op dit moment ongeveer 10ha aan wijngaard aangeplant. Hier staan in het wit de viosinho, rabigato en roupeiro. De blauwe druiven zijn touriga nacional, touriga franca, tinta cao, tinta barroca en tinta roriz. Eigenlijk allemaal druiven die een portliefhebber wel herkent, alleen zo anders als wijn!

Details

Drinkbaar vanaf: 2021
Formaat: fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2025, 2026
Land: Portugal
Regio: Douro
Substreek: Figueira de Castelo Rodrigo
Landbouw: Ongecertificeerd biologisch
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2007
Druivensoort met percentage: Touriga Franca 50%, Touriga Nacional 50%
Alcohol: 14
Oogst: Handmatig

Scores

9
Harold Hamersma Klein domein: 10 hectare voor zowel rood als wit. Wel inmiddels een grote reputatie. Traditie en moderne vinificatietechnieken gaan er hand in hand. Wijnmaker Joaquim Almeida vond vlakbij Barca d'Alva, een dorpje net voor de grens van Spanje in het noorden van Portugal het ideale terroir voor zijn plannen. Hij vond een stuk land bestaande uit diverse bodemsoorten: leisteen, kwarts, schalie en zwart leisteen.
Daarbij profiteert het zeer droge tot bijna woestijnachtige gebied optimaal van de invloed van de rivier de Douro. Er is sprake van een groot verschil in dag- en nachttemperatuur, zodat in dit geval de beide tourigas de hitte van de dag goed kunnen verwerken in het rijpingsproces en de frisse zuren behouden. Tel daarbij op: koele kelder en nieuwe eiken vaten en een bewaarwijn met een lange adem is geboren. Openbaart zich nog piepjong. Bramen, bessen, cassis, tabak, donkere aarde en zwarte olijven. Eikenhout nog niet geheel versmolten, tannines met houvast, umami-hartigheid. Kortom, een hoop te beleven. Nu, maar de lange adem horen we ook 'tot over tien jaar' fluisteren.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80