Montesecondo, Montesecondo Tïn Sangiovese

De naam van deze Sangiovese verwijst naar het vinificatieproces. Tïn, klei in het Arabisch, aangezien de fermentatie, maceratie en oudering plaatsvindt in amfora's van klei. Het oorspronkelijke karakter van druif en terroir worden hierdoor extra goed behouden en vormen de basis voor deze verfijnde wijn. Vers rood (bessen)fruit wordt ondersteund door florale tonen van o.a. lavendel en een subtiele kruidigheid. De wijn kent een mooie rondheid en concentratie met aanwezige, doch zachte en goed geïntegreerde tannines.

Lees meer

92
93
Montesecondo, Montesecondo Tïn Sangiovese

34.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
92
93

Omschrijving

Het Italiaanse wijnhuis Montesecondo vindt zijn thuisbasis in het dorp San Casciano Val di Pesa in de befaamde wijnstreek Chianti, een gebied tussen Siena en Florence in de regio Toscane. Chianti is een klassiek wijngebied, maar Silvio Messana maakt geen klassieke stijl Chianti, in ieder geval niet de Chianti zoals die bekend was in de jaren 80 en 90 met de rieten mand om de fles heen. Nee, hij maakt hoogwaardige pure Chianti en daarnaast een aantal andere wijnen uit de streek met diezelfde puurheid en elegantie. In de wijngaard wordt biodynamisch gewerkt en in de kelder zo natuurlijk mogelijk. 

Silvio Messana, die het roer van zijn vader (oprichter in 1970) overnam werkt graag buiten de gebaande paden, met altijd een belangrijke vraag in gedachte: "Wat voor een soort wijn zal het terroir mij geven?". Hiermee doelt hij op zijn visie om de vinificatie in te zetten als ondersteuning van de pure expressie van de druif en het terroir. Wat heeft de druivenstok nodig om het beste van de druif tot uiting te laten komen? Zijn werk geschiedt in harmonie met de aarde en omgeving en de invloeden van het terroir staan altijd centraal. 

De menselijke interventie bestaat vrijwel alleen uit het proces van ‘wijn maken’ an sich. Verder wordt de wijn zo puur mogelijk gelaten. In de onvoorspelbaarheid en complexiteit die dit met zich meebrengt ligt voor hem dan ook de charme van het vak. Het domein verbouwt zijn druiven in twee wijngaarden. Hoewel in beide wijngaarden dezelfde variëteiten verbouwd worden, zorgen de verschillen in terroir (klimaat, bodem, ligging ten opzichte van de zon) voor verschillende kenmerken en eigenschappen. 

Tevens werkt hij in de kelder graag met amfora's. Hierin is hij mede beïnvloed door Elisabeth Foradori, de befaamde wijnmaker uit Alto Adige die een goede vriend en adviseur van Silvio is. Wij zijn overigens niet de enige die gecharmeerd zijn van zijn wijnen; Antonio Galloni, de eigenaar van Vinous, schreef het volgende over zijn wijnen: "Montesecondo was one of the highlights of my july tastings. The wines I saw were distinctive and full of character. Sustainable farming practices and minimalist approach in the cellar yields wines that really speak with personality. Readers should make a point of checking out these wines from Montesecondo and proprietor Silvio Messana."

Details

Bodemsoort: Klei, leisteen en zand
Zuurtegraad: 5,6 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2022
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2028, 2031
Type wijn: Rode Wijn
Land: Italië
Regio: Toscane
Substreek: Chianti
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2019
Druivensoort met percentage: Sangiovese 100%
Restsuikers: 0,5 gr/l
Serveertemperatuur: 16°
Alcohol: 12,5
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Werkt natuurlijk in de kelder. Hele trossen gaan voor 10 maanden in amphora's van 450 liter en worden vergist met natuurlijk gisten, de wijn rijpt 10 mnd op amphora.

Scores

92
Robert Parker Made with a selection of fruit from San Casciano Val di Pesa, the amphorae-aged Montesecondo 2019 Sangiovese Tïn is an elegant and contained red wine that really focuses in on the essence of Sangiovese with wild berry fruit, dried raspberry, blue flower and bitter almond. Like the other wines in this portfolio, the wine draws on the basic and most honest qualities of a variety. Fancy winemaking and important oak regimes are simply not a part of the philosophy. Salty mineral notes appear on the pretty close.
93
Vinous The 2019 Tïn (Sangiovese) was fermented and aged in amphora for ten months. That approach brings out a decidedly exotic, wild character. Hints of anise, dried autumn leaves, herbs, rose petal, mint, orange peel and sweet dried cherry are nicely lifted. At times, the Tïn reminds me of an aged Pinot Noir. It's a unique and compelling wine that will challenge readers' ideas of what sangiovese in Chianti Classico is and what it can be.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80