Een diner lang bubbels drinken? Jazeker!
We associëren champagne en andere mousserende wijnen vaak met het aperitief. Wist je dat je champagnes en andere wijnen die gemaakt zijn volgens de méthode traditionelle en andere mousserende wijnen goed kunt combineren met verschillende gerechten? Geniet van een volledig diner begeleidt door mousserende wijnen. Feestelijker gaat niet, toch?
Waar let je op als het om mousserende wijnen en spijs gaat? Houd er over het algemeen rekening mee dat je de mousserende wijnen opbouwt van fris en fruitig naar rijper en complex, zoals je ook met je gerechten doet. Afsluiten doe je met zoet. Mousserende wijnen hebben zuren die terug mogen komen in het gerecht. Ook kunnen deze zuren juist mooi door een vettige saus of gerecht heen breken. Hier een aantal basis tips om je op weg te helpen:
- Brut non-vintage: de instapvariant van de meeste wijnhuizen is vaak het meest fruitig en fris. Denk aan een lichter voorgerecht zoals carpaccio van coquille of zalmtartaar met vinaigrette om de zuren in de champagne te matchen.
Schenk hierbij: Pol Roger Brut Réserve, Domaine Les Hautes Terres Joséphine, Alta Alella Mirgin Gran Reserva - Rosé: een rosé zonder jaartal is vrij fruitig en fris, denk aan een zalmtartaar of een garnalencocktail. Een millésime variant is wat intenser, hier mag best een vleesgerecht bij zoals carpaccio of charcuterie bord.
Schenk hierbij: Jaillance Brouette Prestige Rosé, Nyetimber Rosé MV of een iets intensere millésime rosé Pol Roger Rosé Vintage 2018 - Blanc de Blancs: heeft vaak al meer rijpe tonen van brioche, dus denk aan kreeft thermidor of gegrilde langoustine. Ook lekker bij zachtere kazen.
Schenk hierbij: Nyetimber Blanc de Blancs 2015, Pol Roger Blanc de Blancs 2015 - Blanc de Noir: heeft naast de tonen van brioche wat pit, je kunt hier best een gegrilde biefstuk of rosé gebakken eend bij serveren. Bij millésime kun je zelfs aan een wildgerecht denken, zeker met cranberry of ander rood fruit erbij!
Schenk hierbij: Nyetimber Tillington Single Vineyard 2013, Nyetimber Tillington Single Vineyard 2014 – dit zijn geen échte Blanc de Noirs; een witte wijn gemaakt met alleen blauwe druiven. Deze hebben we niet in ons assortiment. De hoofd-druif van deze blend is Pinot Noir (78%), aangevuld met Chardonnay (12%). - Demi-Sec: de zoetere variant is uiteraard geschikt voor desserts met fruit, crumble, chocolademousse én heerlijk bij foie gras. Schenk hierbij: Ca’del Baio Moscato d’Asti, Nyetimber Cuvee Chérie, Pol Roger Rich Demi-Sec
- Millésime: intenser van smaak met rijpe tonen, denk aan truffel risotto, wildgerechten en sterke kazen.
Pol Roger Brut Vintage 2012, Nyetimber Cuvee 1086 White 2010
Smakelijk eten en proost!