Nyetimber, Tillington Single Vineyard 2014

Een ware expressie van terroir, dat is deze Tillington Single Vineyard 2014 van Nyetimber. De De druiven komen van slechts één perceel, uit hetzelfde oogstjaar. Beide vrij zeldzaam voor mousserende wijnen. Dit is een cuvée met een hoofdrol voor Pinot Noir, aangevuld met Chardonnay die samen meer dan vier jaar lie-rijping ondergaan. Dit leidt tot een complexe, lichtgoude wijn met een fijne mousse. De eerste indruk is vol hints van fruit en bloemen, waarna meer volle en warme aroma’s zoals gebak en praline zich prijsgeven en in de sublieme finale langzaam uitwaaieren.

Lees meer

Niet voor export

93
Nyetimber, Tillington Single Vineyard 2014

133.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Niet voor export

93

Omschrijving

Dit Engelse wijnhuis is al ruim 30 jaar een groot pionier op het gebied van Engelse mousserende wijnen. Gelegen in Sussex, ten zuiden van Londen, was het destijds het eerste Engelse wijnhuis dat mousserende wijn maakte met als doel te concurreren met de beste mousserende wijnen ter wereld. Er staan drie klassieke druivenrassen aangeplant die we eveneens in de Champagnestreek terugvinden: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

De wijngaarden zijn te vergelijken met ’s werelds beste wijngaarden voor mousserende wijn. De bodems vertonen veel overeenkomsten met die in de Champagnestreek: ze zijn erg kalkrijk en bevatten onder andere groen, maritiem zandsteen. Het relatief koele klimaat zorgt voor een langzame maar optimale rijping van de druiven met behoud van frisse zuren die onder andere zorgen voor finesse en complexiteit.

Alle wijnen van Nyetimber worden volgens de traditionele methode gemaakt, waarbij de tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en elke cuvée rijpt geruime tijd op de lies. Een wijnhuis dat absolute topwijnen voortbrengt die in geen enkel opzicht onderdoen voor de grootste mousserende wijnen ter wereld. Een ware ontdekking!

Details

Zuurtegraad: 6,6 g/l
Drinkbaar vanaf: 2021
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2031
Type wijn: Champagne - Mousserend
Land: Groot-Britannië
Regio: West Sussex
Smaak: Intens en Romig
Jaargang: 2014
Druivensoort met percentage: Chardonnay 22%, Pinot Noir 78%
Restsuikers: 8,5 g/l
Alcohol: 12
Oogst: Handmatig

Scores

93
Decanter Sourced from the estate's own Tillington vineyard in West Sussex, the single-vineyard sparkling wine is only produced in the best years. This is the fourth release after 2009, 2010 and 2013. Pale gold with a pinkish hue. Passionate and floral on the nose, with toasty acacia blossom, fresh raspberry and red apple notes. Honeyed on the palate with great depth of red apple, honeysuckle and white pepper-seasoned citrus. The textured, buttery mousse unravels a tight core of salinity and vivid acidity. The savoury lime peel bitterness on the finish is cleansing and salivating. Riddled in September 2019 and disgorged a year later, the Tillington 2014 is going on sale on 23rd March 2022.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80