Loxarel, Gaia de Loxarel

Gaia; moeder aarde in de Griekse mythologie, de oermoeder en basis van de natuur en het leven. Opnieuw een speelse verwijzing naar de biologische en biodynamische werkwijze van Loxarel. Een aromatische wijn waarin de karaktertrekken van de sauvignon blanc duidelijk naar voren komen. Bijgestaan door expressief tropisch fruit, tonen van citrus en een aangename kruidigheid. Een rijke maar frisse wijn waarin de volfruitige smaak mooi wordt tegengehangen door aangename citrustonen en hinten van verse kruiden. Volledig in balans.

Lees meer

9
Loxarel, Gaia de Loxarel

16.95

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

Loxarel werd opgericht in 1987. Uit de naam spreekt de waardering voor hun ‘signature’ druif; Xarel·lo. Voorafgaand aan de oprichting van Loxarel produceert de gepassioneerde en innovatieve Josep Mitjans, de huidige eigenaar van het huis, op 16- jarige leeftijd al zijn eerste 1000 flessen Cava. Hij durfde het, na zijn studie oenologie, aan om een frisse wind door het familiebedrijf te laten waaien. Met een klein team wordt er biologisch en biodynamisch gewerkt. De visie om de druif en het terroir te laten spreken in de wijnen staat hierbij centraal. Het contact met en het respect voor de aarde, het terroir en de omgeving geven de wijnen puurheid, eigenheid en karakter. Ze vormen hiermee een mooie afspiegeling van de streek waar de wijnen worden gemaakt; Penedès in Catalunya, waar het domein is gelegen in Vilobí del Penedès.

Details

Bodemsoort: Kalkhoudende klei en kiezels
Zuurtegraad: 6,4 gr/l
Drinkbaar vanaf: 2023
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2025
Type wijn: Witte Wijn
Land: Spanje
Regio: Catalunya
Substreek: Penedès
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Smaak: Licht en Fruitig
Jaargang: 2022
Druivensoort met percentage: Sauvignon Blanc 100%
Restsuikers: 1,0 gr/l
Serveertemperatuur:
Alcohol: 12
Oogst: Handmatig
Vinificatie: Koude prefermentatie van 12 uur op 10°C. Daarna volgt de fermentatie voor 80% op RVS, 15% op amfora's en 5% op kastanje fusten. Fermentatie vindt plaats bij 15°C. Rijping deels RVS, amfora en 5% op kastanje fust.

Scores

9
Harold Hamersma Interessante figuur, die Josep Mitjans, de huidige eigenaar van Loxarel. De xarel-lo heeft voor hem geen geheimen. Naar verluidt maakte hij al zijn eerste duizend flessen cava (waarvoor deze druif een basis-ingrediënt vormt) toen hij zestien jaar was. Naar een identificatiebewijs werd klaarblijkelijk toen nog niet geïnformeerd.

Op zijn eigen Loxarel ging hij - niet geheel toevallig, zie het anagram - ook met xarel-lo aan de slag om erg goed niet-mousserend wit te maken. En da's nog niet zo eenvoudig. Die druif is, als ie zich stil moet houden, een gediplomeerde slapjanus. Maar zie zijn, of beter gezegd, proef zijn xarel·lo 'Fermentado en Àmfores' en ontdek dat ie 'm behoorlijk wat doortastendheid en Ausdauer heeft bijgebracht.

Thans onder kurk, Gaia, Moeder Aarde. Het symbool van vruchtbaarheid, de grootste godin aller tijden. De sauvignon blanc van dienst heeft een behoorlijke verantwoordelijkheid op de schoudertjes gekregen. Kan ze die dragen? Wederom dankzij wat amfora-inspanningen en sur lie-inzet luidt het antwoord (volmondig) 'ja'. En dat terwijl 'de wilde witte' in Spanje toch bepaald geen thuiswedstrijd speelt. Ondanks de verwoede pogingen die er met name in Rueda worden gedaan.

Fascinerende blanco. Laid back exotisch, subtiele kruiderijen, zacht en fris, nergens nerveus of uit de sauvignon blanc-bocht vliegend, een breed spectrum aan zuren, delicate bitters, zacht appelig en een volstrekt ingetogen presentatie.

Mitjans signaturedruif is de xarel-lo. Maar is dat wel zo?
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80