De Bruijn Wijnkopers
16 april 2024

Het 'witte goud': handige tips voor een hemelse maaltijd

De lente is in volle gang, en dat betekent aspergetijd! Het seizoen waarin de natuur ontwaakt en onze smaakpapillen worden verleid door het 'witte goud'. Maar hoe breng je deze delicatesse tot leven op je bord?

Handige tips voor de bereiding van asperges

Kies voor asperges van goede kwaliteit met stevige stengels en gesloten kopjes. Een grondige schilbeurt verwijdert eventuele taaie vezels. Snijd vervolgens de harde uiteinden af, meestal zo'n 2-3 cm vanaf de onderkant. Kook de asperges in een grote pan met lichtgezouten kokend water gedurende 5-7 minuten, afhankelijk van de dikte, totdat ze zacht maar nog stevig zijn. Test de gaarheid met een vork en giet af voordat je serveert. Voor een knapperige textuur, grill de asperges op middelhoog vuur nadat ze licht zijn ingeborsteld met olie. Een andere heerlijke optie is stomen. Plaats de asperges in een stoommandje boven kokend water en stoom ze 5-7 minuten totdat ze zacht maar nog licht knapperig zijn. Experimenteer met kruiden en specerijen zoals tijm, rozemarijn, knoflook of citroenrasp om extra smaak toe te voegen. Maak je creatie compleet met smakelijke toppings zoals gesmolten boter, parmezaanse kaas, fijngehakte peterselie of balsamicoglazuur.

Wist je dat je de versheid van de asperges kan controleren door ze zachtjes tegen elkaar te wrijven? Als ze niet piepen, zijn ze niet optimaal voor jouw gerechten.

Aspergewijnen

Wat is er nu fijner dan deze lentegroente te combineren met een mooie wijn? Deze seizoensgroente verdient een wijn die de delicate smaak van asperges benadrukt. We helpen je graag op weg!

Domaine Cady, Anjou Blanc: Een elegante keuze voor klassieke aspergegerechten met ham, aardappels, een gekookt ei en botersaus.
Alta Alella, Parvus of Can Axartell Tinto: Een gedurfde metgezel voor gegrilde asperges.
Stefan Meyer, Chardonnay Rhodter Rosengarten: Een verfijnde optie voor gestoomde asperges met boter en citroen.
Domaine Daniel Bouland, Chiroubles: Een fruitige aanvulling op gebakken asperges met knoflook en tijm.
Bodegas Casa Monte Pio, Albariño Raxeira: Een verfrissende keuze bij asperges met romige saus.
Domaine Vacheron, Sancerre Rosé: Een subtiele toevoeging aan aspergesalades met vinaigrette dressing.

Ontdek ook de perfecte wijn-spijscombinatie voor asperges met de Fantasia Zibibbo van Baglio Diar.

Laurent Richet:

''De frisse zuurgraad van de Zibibbo past prachtig bij de zachte, subtiele smaak van asperges. Een sublieme combinatie. Deze aromatische wijn is doordrenkt met heerlijke aroma’s van meloen, abrikoos, passievrucht en perzik, verrijkt met tonen van lychee, saffraan en een subtiel kruidige afdronk. De frisse, fruitige accenten maken het een uitmuntende keuze voor aspergegerechten. Ervaar zelf hoe de Zibibbo de delicate smaak van asperges naar een hoger niveau tilt.''

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80