Christoph Edelbauer, Riesling Langenlois

Deze biologisch vervaardigde Riesling is herkenbaar en verfrissend. Rijk en rijp steenfruit komt je tegemoet, vermengd met een vleugje bloesem. Een wijn met best wel wat body, die toch levendig en elegant blijft.

Lees meer

9
Christoph Edelbauer, Riesling Langenlois

20.25

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

Christoph Edelbauer maakt sinds 2003 wijn in de regio Langenlois, midden in Kamptal. De Donau en de bossen zorgen ervoor dat de temperatuur hier niet te hoog wordt. De druiven worden volledig rijp dankzij het lange groeiseizoen en de koele nachten zorgen voor expressieve aroma's en frisheid. Het landschap van Langenlois is heuvelachtig en de bodem bestaat uit gneiss met daar bovenop een laag vruchtbare löss- en leemgrond. Deze bodem en dit klimaat vormen het perfecte terroir voor de kenmerkende witte wijnen uit Oostenrijk.

Duurzaamheid staat bij Edelbauer hoog in het vaandel, hij doet alles in harmonie met de natuur. Het Weingut werkt geheel biologisch en hecht veel waarde aan de bodem en de biodiversiteit in de wijngaarden. Ze produceren zelf compost waarmee ze hun planten voeden en de kelders worden op milieuvriendelijke wijze gekoeld. Daarnaast gebruiken ze in al hun bedrijfsprocessen zo min mogelijk materialen. Zo hebben de flessen geen etiket, maar is de tekst er met zeefdruk opgezet. De 12 hectare wijngaarden liggen op hellingen en dragen de namen Neuberg, Spiegel, Haasel, Steinhaus en Käfertal. 65% is beplant met witte druiven. Niet alleen de klassieke Kamptal-variëteiten Grüner Veltliner en Riesling staan aangeplant, maar ook Chardonnay en de blauwe druiven Zweigelt en Pinot Noir. De opbrengsten worden laag gehouden om wijnen van de hoogst mogelijke kwaliteit te maken.

Ian Cauble, Master Sommelier schrijft dan ook het volgende: "Weingut Christoph Edelbauer is the complete package: Topflight terroir, an exceptionally charismatic winemaker, gorgeously designed bottles and of course, wines of undeniable pedigree and character. It's no surprise that these are some of the hottest wines in Austria".

Details

Drinkbaar vanaf: 2020
Formaat: Fles (75 cl)
Houdbaar t/m: 2024
Type wijn: Witte Wijn
Land: Oostenrijk
Regio: Langenlois
Substreek: Kamptal DAC
Landbouw: Gecertificeerd biologisch
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2020
Druivensoort met percentage: Riesling 100%
Alcohol: 12,5
Oogst: Handmatig

Scores

9
Harold Hamersma Misschien kennen we de verkeerde mensen, maar na een mini-bevolkingsonderzoek met de vraag 'waar denk je aan als we 'Oostenrijk' zeggen?' turfden onze enquêteurs de antwoorden: Wenen, cafés met koffie en kranten, edelweiss edelweiss, Sängerknaben, sachertorte, raindrops on roses and whiskers on kittens.

Een vervolgonderzoek bij u, waarde lezers van DGH, leverde natuurlijk het juiste antwoord: WIJN!

En zo is het maar net. Eerst was er de zegetocht van grüner veltliner, daarna volgden grauburgunder en weissburgunder, dat lekker eigenwijze rood van zweigelt, blaufränkisch, st-laurent, dat bijzondere zoet.

Gek genoeg blijft Oostenrijkse riesling wat onbekend.

Nog weer een onderzoek - kosten noch moeite worden hier gespaard - gaf het antwoord: bij riesling denkt een deel van de mensheid aan wat al te mollige Elzassers, een ander deel aan die soms toch wel heel strenge strakdroge Duitse rieslings.

Wat bijna niemand weet is dat Oostenrijkse riesling daar mooi tussenin zit. Mooi droog, deftig van zuren, maar ook ruim voorzien van fruit, en daardoor toegankelijker dan de strikte Duitsers.

Proef maar.

Wedden dat iedereen bij een vervolgonderzoek nog voor we Oostenrijk kunnen zeggen proostend een glas van deze zuivere, natuurlijke en feestelijke riesling omhoog steekt?

Meer heerlijke witte wijnen

8.5
Alta Alella, PARVUS Chardonnay
Alta Alella, PARVUS Chardonnay

DO Alella - 2022

14.50
9
Alta Alella, PB
Alta Alella, PB

DO Alella - 2022

12.50
9
Baglio Diar, Fantasia Zibibbo
Baglio Diar, Fantasia Zibibbo

Sicilia - 2021

10.25
9
Baglio Diar, Selene Grillo
Baglio Diar, Selene Grillo

Sicilia - 2022

11.00
92+
BattenfeldSpanier, Frauenberg Riesling GG
Tip!
95+
BattenfeldSpanier, Kirchenstück Riesling GG
1,5 liter
92
BattenfeldSpanier, Kirchenstück Riesling GG Magnum
1,5 liter
BattenfeldSpanier, Mölsheim Riesling Magnum
Bernardus, Chardonnay
Bernardus, Chardonnay

Carmel valley - 2021

24.95
1,5 liter
Bernardus, Chardonnay Magnum
Bernardus, Chardonnay Magnum

Carmel valley - 2021

55.95
Bernardus, Sauvignon Blanc Griva
Bernardus, Sauvignon Blanc Griva

Carmel valley - 2021

21.95
6 liter
Bernardus, Sauvignon Blanc Griva Imperial
1,5 liter
Bernardus, Sauvignon Blanc Griva Magnum
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80